Så går det till när soptunnorna töms

Det kan se ut som att hushållssoporna (gröna tunnan) och matavfallet (bruna tunnan) töms tillsammans i sopbilen, men så är självklart inte fallet. Här förklarar Therese Eriksson, avfallsingenjör på Vatten och miljöresurs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hur det egentligen går till - och vad som händer med avfallet.

soptunnor vid väg

Två fack

Therese Eriksson förklarar att det finns två fack i sopbilen, ett för matavfall och ett för restavfall (hushållsavfall). Samma lyftarm används för både gröna och bruna tunnan, därför ser det för ett utomstående öga ut som att de båda tunnorna töms på samma ställe.

– Chauffören trycker på en knapp för att styra en lucka beroende på vilket kärl som töms. Det är svårt att se från marken, men skulle du se det ovanifrån skulle du se exakt hur det går till, säger hon.

När sopbilen är klar med sin insamlingstur för dagen åker chauffören till omlastningsstationen på Bräcke återvinningscentral och tippar matavfallet respektive restavfallet i varsin container. Bräcke kommuns matavfall körs sedan till Härnösands energi och miljö utanför Härnösand, där avfallet rötas till fordonsgas och gödsel.

– Det ska byggas en rötgasanläggning i Gräfsåsen, utanför Östersund. När den står klar hoppas vi att vi ska kunna köra matavfallet dit, säger Therese Eriksson.

Hushållssoporna körs i dagsläget till Sundsvall där Sundsvalls energi förbränner avfallet som blir till el och fjärrvärme.

Så ser det ut ovanifrån

Hos Vakin (Vatten och avfallskompetens i Norr) fungerar soptömningen på liknande sätt som här. Vakin har filmat tömningen ovanifrån och vi har fått låna filmen för att det ska bli lättare att förstå hur tömningen går till. Klicka på bilden eller länken för att se filmen:

https://www.facebook.com/vattenochavfallskompetensinorr/videos/343826676489679/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

tömningen från ovan

Biogasanläggningen

Om du vill läsa mer om vad som händer med matavfallet i dagsläget kommer här en länk till biogasanläggnignen i Härnösand:

https://www.hemab.se/fordonsgasochbiogas/harnosandbiogas.4.6857641f16956c7300e13f54.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad 2023-09-05 av Stina Hylén