Skolstart för maskinförare och andra

Nu är det dags att borsta bort sanden från skolväskan och ställa väckarklockan igen. Några av alla som startar skolan idag är eleverna på maskinförarutbildningen i Bräcke.

Att vara en glest befolkad kommun har sina fördelar. På maskinförarutbildningen i Bröckling har eleverna Norra Europas största körgård till sitt förfogande och kan träna i lugn och ro avskilt från resten av samhället. Utbildningen är dels en del av Bygg- och anläggningsprogrammet på Jämtlands Gymnasium och dels en vuxenutbildning på 18 veckor, som påbörjas två gånger per år.

Elevupptagningsområdet är hela mellannorrland fast en och annan götalänning och svealänning har också sökt sig hit genom åren. Efter avklarad utbildning har eleverna förarbevis för grävmaskin, hjullastare och grävlastare och kan till exempel börja jobba med väganläggning och underhåll eller inom gruvindustrin och byggindustrin.

– Vi släpper ut 50 maskinförare per år och alla som går här har jobb när man går ut. Det är ett stort tryck på maskinförare nu, säger Ingemar Salomonsson, lärare på Bröckling.

– Det har hänt att elever åkt direkt från studentskivan till jobbet, fyller elevvärden Patrik Kuru i.

De två har just kommit upp till körgården med minibussen fylld av elever, efter att de haft "vanliga" lektioner på gymnasiet inne i Bräcke.

Ingemar Salomonsson och Patrik Kuru jobbar på maskinförarutbildningen.

Ingemar Salomonsson och Patrik Kuru jobbar på maskinförarutbildningen.

Elevvärden Patrik Kuru är den som stöttar maskinförareleverna med allt runtomkring skolan. Många flyttar långt ifrån sin hemort och då hjälper Patrik till att ordna lägenhet och fritidssysselsättningar.

– Det finns massor att göra om man vill, säger han och berättar om sikhåvning, jägarexamen, skoterförarutbildning, matlagningskurser, biokvällar och andra aktiviteter han är med och ordnar.

Elevvärdstjänsten är till hälften finansierad av kommunen
och till hälften av Jämtlands Gymnasieförbund. Syftet med den är att skapa en trygg tillvaro för eleverna. Och det gör förstås
inget om eleverna trivs så bra att de väljer att bo kvar i
kommunen efter skoltiden.

– De senaste fyra åren har vi fyllt på Bräcke med minst tre nya invånare, säger Patrik Kuru.

Det som drar eleverna hit från första början är, förutom den stora körgården, ett gott rykte som branschrekommenderad utbildning. Lärarna har blivit specialister på den logistik och det säkerhetstänk som krävs för att hålla igång 20 stora maskiner i dagliga övningar.

– Det är en dyr utbildning materiellt men samhällsekonomiskt får vi mycket tillbaka, säger Ingemar Salomonsson. Som ett illustrerande exempel visar han den lista som fästs på anslagstavlan bredvid teorisalen. Den talar om vilka i Jämtland som tjänar mest fem år efter gymnasiet, och högst upp finns eleverna från Bröckling.

Rebecka Haraldsson har läst vuxenutbildningen till maskinförare. Hon sökte sig till Bröckling för att hon var sugen på att byta yrke.

Rebecka Haraldsson har läst vuxenutbildningen till maskinförare. Hon har jobbat på matbutik innan men kände för att byta yrke.

 

JGY Bräcke

  • Jämtlands Gymnasium Bräcke finns på andra sidan viadukten i Bräcke samt på körgården i Bröckling, nio kilometer från skolan.
  • Här kan du förutom maskinförarutbildning läsa el- och energiprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet samt introduktionsprogram.
Sidan publicerad 2019-08-22 av Stina Hylén