Dela sidan på sociala medier

  • Medborgardialog i Kälarne måndag 29 april
    Varmt välkomna på medborgardialog i Kälarne måndag den 29 april 19:00-21:00 i aulan på Kälarne skola.Representanter för kommunen vill diskutera bygdens utveckling och uppsnyggning av samhället med er. Tågstopp, övergivna hus och bilar, gatlysen, vägunderhåll, snöröjning, fastighetsunderhåll, rivningar, öppettider på återvinningscentralen, hotellet med mera. Hur tänker kommunen, vad vill ni och vad kan vi göra tillsammans?Arrangör för mötet är kommunfullmäktiges demokratigrupp.
  • Nya bestämmelser om trädgårdsavfall
    Det har kommit nya bestämmelser kring avfall som innebär att trädgårdsavfall ska komposteras på tomten, lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.Det är kommunerna som kontrollerar förbudet och det är också kommunerna som avgör om det finns anledning att göra undantag från förbudet. Undantag kan göras till exempel om det är långt till närmsta återvinningscentral.Kommunerna Bräcke och Ånge är stora glesbygdskommuner där det för många människor är långt till närmsta återvinningscentral. Bygg- och miljönämnden gör därför bedömningen att privatpersoner får fortsätta elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall om det inte kan utnyttjas för kompostering och ske så att olägenheter för människors hälsa eller miljö inte uppstår.Genom att sortera ut bioavfall från övrigt avfall och behandla det genom exempelvis kompostering kan viktiga näringsämnen återföras till jorden och biogas kan tas till vara och användas som drivmedel.Gällande kommunala föreskrifterRedan nu gäller att torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och inte strider mot andra föreskrifter eller beslut.Enligt lokala hälsoskyddsföreskrifter är eldning av komposterbart trädgårdsavfall förbjuden inom tätbebyggt område under perioden 1 maj till 30 september. Torra grenar och kvistar får eldas såvida det inte uppstår olägenhet för människors hälsa och miljön. Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter.Majbrasa/ValborgsmässoeldDen nya lagstiftningen innebär också att du inte heller får elda en majbrasa inom detaljplanelagt område.Om du vill anordna en offentlig valborgsmässoeld måste dels polisen ge tillstånd om du ska vara på en offentlig plats inom detaljplanelagt område, men i och med de nya bestämmelserna behöver du även ansöka om dispens. Kommunen har möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar och görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.Eftersom det är kort om tid fram till valborgsmässoafton behöver du inte söka dispens förrän år 2025.Vid frågor, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen.Mer informationDu kan läsa mer om de nya bestämmelserna på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan läsa mer om tillstånd som behövs för användande av offentlig plats på Polisens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Kommunfullmäktige 17 april
    Onsdag den 17 april klockan 15 sammanträder kommunfullmäktige. Mötet är öppet för allmänheten och webbsänds.På förmiddagen den hålls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte. Ärendelista till kommunstyrelse och kommunfullmäktige ser du nedan. Du kan läsa mer om ärenden och dess bakgrund i vår mötesportal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Webbsändning av kommunfullmäktige
  • Nominera till guldstjärnan!
    Guldstjärnan är länets kommuners årliga utmärkelse som delas ut till en person och ett företag eller arbetsplats som på ett särskilt sätt visat hög servicegrad och ett vänligt bemötande.Nu har du chansen att nominera den serviceperson eller serviceföretag som du tycker gör det lilla extra i sitt arbete. Skicka in din nominering senast 31 augusti 2024.Du nominerar någon genom att fylla i formuläret på www.bracke.se/guldstjarnan.

  • Få stöd hos familjerådgivningen
    Alla kan få problem i sina nära relationer. På familjerådgivningen erbjuds hjälp att finna nya möjligheter och lösningar på problem och konflikter.Familjerådgivningen erbjuder samtal för vuxna: kärleksrelationer, vuxna syskonrelationer, föräldrar och enskilda som vill förbättra sina nära relationer. Familjerådgivningen erbjuder samtal för alla oavsett kön, sexuell läggning, ålder, könsöverskridande identitet/uttryck, etnicitet, funktionsvariation eller religion/trosuppfattning. De har sträng sekretess och för inga journaler.Rådgivarna är socionomer med lång yrkeserfarenhet och vidareutbildning i psykoterapi: KBT, psykodynamisk- och familjeterapi. Familjerådgivningen i Jämtlands län är en samverkan mellan länets kommuner. Huvudmottagning finns i Östersund. Mottagningar finns också vissa dagar per månad i Bräcke, Hackås, Hammarstrand, Krokom, Mörsil, Strömsund, Sveg/Hede. Samtalsavgiften är 200 kronor per samtal. Läs mer om familjerådgivningen och kom i kontakt med dem via: Familjerådgivning - Östersund.se (ostersund.se) Länk till annan webbplats.
  • Nuläget för rivningarna i kommunen
    Bräcke kommun blev beviljade bidrag från kommundelegationen för att få en ekonomi i balans. En del av detta har varit att riva vissa byggnader för att minska kommunens driftkostnader.
    Flera av rivningsprojekten är helt eller delvis färdiga, det gäller norrlandsgatan 21, röda skolan och kvarnvägen i Kälarne, gamla högstadiet och badhuset på skolområdet i Bräcke. På skolområdet i Bräcke har Synerco daglig koll på vad som tinar fram efter rivningarna, när all snö försvunnit och det städats riktigt kommer avspärningarna tas bort. Skolgårdarna i både Kälarne och Bräcke ses också över i och med rivningarna.- Vi arbetar med en situationsplan över Bräcke skola för att kunna utveckla skolgården. Det har varit positiv respons från lärare och elever på Bräcke skola efter rivningarna, de har fått större yta och mycket ljus på skolgården, säger Daniel Nilsson som är projektledare för rivningarna.Rivningen av Furugränd 6 är avtalad med en lokal entreprenör och rivningen är planerad att börja vecka 22. Upphandlingen för rivningen av hantverksgatan 21 är klar och planeras genomföras under sommaren.- Eftersom de planerade rivningarna har blivit billigare än kalkylerna så kommer bidraget från kommundelegationen kunna användas till att riva fler fastigheter och därmed kan Bräcke kommun spara ytterligare i driftkostnader, säger Daniel Nilsson.I tjänsteskrivelsen till kommunstyrelsens sammanträde den 17 april finns därför förslag på att riva furugränd 17 och 21. Dessa fastigheter kostar inte kommunen så mycket i driftkostnader men kommunen slipper stå för rivningskostnaderna själv i framtiden och att riva byggnaderna minskar risken för att någon ska göra sig illa där. Det finns även ett förslag att riva en fastighet i Kälarne på Hästskovägen 7E,F.Fler nyheterDu kan läsa samtliga nyheter kopplat till rivningarna i kommunen och byggnationen av nya skolan i Gällö på sidan nyheter om kommundelegationen.
  • Information gällande verksamhetsavfall på Gällö och Kälarne återvinningscentraler
    På förekommen anledning kan vi inte ta emot avfall från verksamheter på Gällö och Kälarne återvinningscentraler från och med nu. Alla verksamheter hänvisas till Bräcke återvinningscentral, där du anmäler ditt besök till personalen när du kommer.
    Privatpersoner kan fortfarande lämna på återvinningscentralerna i Gällö och Kälarne.Uppdateringar läggs ut på Vatten och Miljöresurs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Missa inte SM i skicross i Gällö till helgen!
    6-7 april arrangerar mickelbacken i Gällö SM i skicross. Det blir en fullspäckad helg där du kan få se allt från 10-åringar till eliten tävla.Heatstart kommer ske kl. 11.00 både lördag den 6 april och söndag den 7 april, prisutdelning beräknas ske vid 16-tiden. Utöver att se på spännande skicrosstävlingar kommer caféet vara öppet och det kommer finnas pizza och hamburgare till försäljning.För mer information och uppdateringar om SM i skicross kan du besöka mickelbackens facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Visning av bostadsrätt den 10 april
    Bräcke kommun säljer en bostadsrätt på Gamla Nyhemsvägen 10 A (BRF Fyrklövern). Lägenheten består av 1 rum med kokvrå och är belägen på bottenvåningen.Yta: 29,5 kvmHyra: 1325kr/månadVisning av lägenheten sker onsdag den 10/4 kl. 12:00-12:45.Vid frågor kontakta Linda Lång, fastighetsförvaltare: 0693-162 03. Om du vill vara med på budgivningen, vänligen lämna dina kontaktuppgifter under visningen eller genom att kontakta oss så kommer vi att berätta hur budgivningen kommer att gå till. Budgivning sker via SMS.
  • Grovavfallsinsamling 2024
    Under vecka 19 (6 – 12 maj) kan ditt grovavfall hämtas för dig som bor i villa, flerfamiljshus eller fritidshus.För att minska transporterna behöver du senast den 25 april anmäla att du har grovavfall som ska hämtas. Endast grovavfall som du anmält hämtas!
    Du kan läsa mer om grovavfallsinsamling samt anmäla hämtning på Vatten och Miljöresurs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidan publicerad 2024-02-13 av Linnea Ingelsson