Dela sidan på sociala medier

Krisberedskapsveckan 2020

Vad skulle du göra om det blev ett långvarigt elavbrott och du plötsligt inte kunde laga mat, mobilen slutar att fungera eller att betalkortet inte går att använda?

Mellan den 11-17 maj 2020 är det Krisberedskapsvecka i hela landet. Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka kunskapen om hur vi människor kan hantera oförutsedda händelser som vänder upp och ner på vardagen.

Broschyren om krisen eller kriget kommer

Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Läs broschyren om krisen eller kriget kommer.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunens ansvar

Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och att skolorna fungerar vid en samhällskris. Du som privatperson har också ett viktigt ansvar, du behöver planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn.

Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.

I vår broschyr kan du få reda på mer om hur kommunen arbeter inför och vid en kris:

Broschyr om krisberedskap i Bräcke kommunPDF (länk till pdf)

Program för Krisberedskapsveckan i Bräcke kommun

Vi uppmärksammar MSB:s kampanj När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst, som syftar till att hylla de initiativ som hjälper Sverige att klara sig genom coronakrisen.

På biblioteken i Bräcke, Gällö och Kälarne samt i kommunhusets reception i Bräcke finns utställningar med krisberedskapslådor och informationsmaterial.

Lär dig mer på egen hand

MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har en hel del material om krisberedskap på sin hemsida, som du kan ta del av när du vill. Exempelvis:

  • Informationsfilmerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där armbryterskan Heidi Andersson ger tips på förberedelser kring kommunikation, vatten, mat och värme.  

Serien Nedsläckt land på SVT-playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett annat tips om du vill lära dig mer om egen krisberedskap. I den får du följa en grupp människors sätt att hantera situation att Sverige blir utan el en längre tid.

Sidan publicerad 2020-05-11 av Stina Hylén