Dela sidan på sociala medier

Rösträtt och röstkort

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du behöver alltså inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt. Alla som har rösträtt får ett röstkort skickat till sin folkbokföringsadress.

Rösta i riksdagsvalet

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och
  • är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösta i kommun- och regionfullmäktige

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Röstkort

Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort skickat till dig. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

När behöver du röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Om du röstar i din vallokal på valdagen är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Om du har förlorat ditt röstkort eller inte fått något kan det beställas hos Valmyndigheten, Länsstyrelsen eller hos Bräcke kommun.

Kontakta valkansliet på 0693-161 18 för att beställa ett röstkort.

Sidan publicerad 2022-07-25 av Malin Johansson