Dela sidan på sociala medier

Bli kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem

Det finns många barn, ungdomar och även vuxna som är i behov av en vuxen utöver sina egna föräldrar – exempelvis som kontaktperson, familjehem eller god man. Här kan du läsa om vad de olika uppdragen innebär. Är du intresserad av ett uppdrag finns ett formulär för intresseanmälan i respektive fält. Vi är alltid i behov av fler kontaktpersoner, kontaktfamiljer och familjehem!

Bild på ett barn som lekar med duplo

Kontaktperson

Att vara kontaktperson innebär att du finns där som ett socialt stöd i vardagen. Det kan vara både barn, ungdomar och vuxna som är i behov av en kontaktperson.

Som kontaktperson träffar du personen regelbundet för att umgås eller hitta på olika aktiviteter tillsammans. Dessa utefter personens behov. Det kan vara allt från att fiska, gå på bio, träna eller gå och se en fotbollsmatch. Det kan även vara en hjälp in i det svenska samhället, att finna nya sociala sammanhang och vara ett stöd och förebild. Det krävs inga särskilda kvalifikationer för att bli kontaktperson men generellt bör kontaktpersonen ha ett intresse för andra människor, en vilja att hjälpa, ha tid och en trygg och stabil livssituation.

Intresseanmälan för att bli kontaktperson





Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj öppnar du upp ditt hem för ett eller flera barn. Vanligtvis vistas barnet hos er en till två helger per månad. Tanken är att barnet ska ta del av er vardag och alla de händelser som hör vardagen till.

Det finns olika skäl till varför ett barn behöver kontaktfamilj. Oftast beror det på något i livssituationen för barnet och att det behövs extra stöd. Då fungerar kontaktfamiljen som en resurs.

Det viktiga är att kontaktfamiljen har tid, känner intresse och att det finns engagemang för andras barn. Barnet kan ha en social problematik. En kontaktfamilj ska fungera som en trygg miljö där vuxna lyssnar och finns till.

Barn har olika behov och intressen, därför finns inget krav på hur kontaktfamiljen skall se ut. Singel, sambo, särbo, barn eller inga barn spelar ingen roll. Huvudsaken är att det känns bra från bägge håll.

Kontaktfamiljen har i sin tur rätt till stöd och handledning för att kunna utföra sin uppgift.

Intresseanmälan för att bli kontaktfamilj





Familjehem

Ibland kan ett barn behöva byta miljö för en kortare eller längre tid och av flera anledningar.  Skälet kan vara föräldrarnas missbruk, psykiska problem, konflikter i familjen eller barnets eget agerande. Ibland kan problemen lösas genom att barnet flyttar till släktingar eller någon annan som familjen känner.

Ibland går det dock inte att lösa på det sättet, ibland krävs det att någon annan ställer upp. Familjehem är familjer som under längre eller kortare tid tar emot ett eller flera barn för vård eller fostran.

Det krävs ingen särskild utbildning för att bli familjehem. Ett familjehem är en helt vanlig familj. Vad som krävs är en stabil livssituation, tid, tålamod och intresse att hjälpa barn som hamnat i en problemsituation.

Handledning för att utföra uppdraget får ni av socialsekreteraren. Det är viktigt att samarbetet mellan ursprungsfamiljen, familjehemmet och socialtjänsten fungerar bra så att barnet får möjlighet till en trygg tillvaro i familjehemmet.

När familjehemmet får ett uppdrag skrivs ett avtal som även inkluderar den ekonomiska ersättningen. Den består av två delar:

  • En omkostnadsdel som täcker kostnad för mat, boende och andra utgifter
  • En arvodesdel som ger ersättning för det arbete som familjen utför.

Under vistelsen i familjehemmet omfattas barnet av kommunens försäkringar.

Familjehemscentrum Jämtlands län

Familjehemscentrum Jämtlands län är en länsgemensam verksamhet som rekryterar, utreder och utbildar familjehem för sju av länets kommuner. Vi matchar barn till rätt familjehem. Vi har även ett antal jourhem för akutare uppdrag.

Vill du lämna intresse för att bli familjehem gör du det hos Familjehemcentrum. Klicka här för att komma till deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök gärna Familjehemscentrums Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få en inblick i deras verksamhet.

Sidan publicerad 2024-06-24 av Mariell Sidén