Dela sidan på sociala medier

Det nya normala möter vårdanställda i kommunen

Undersköterskan Karin Wiktorsson är en av dem som arbetat i händelsernas centrum under coronapandemin, nämligen i den kommunala vård- och omsorgen. Hon är också en av alla som testat positivt för covid-19. Här delar hon med sig av några erfarenheter.

Karin Wiktorsson

– För mig personligen har det egentligen inte varit så annorlunda men en sak som var riktigt jobbig var att gå tillbaka till jobbet efter att ha varit sjuk, i rädsla för att fortfarande kunna smitta, berättar Karin Wiktorsson.

Oron att smitta andra utan att veta om man bär på smitta har hon delat med många kollegor. När Karin insjuknade i covid-19 var det enda symtomet kli i halsen, något som ett annat år hade tagits för pollenallergi.

Karin fick ta ett prov i näsan vid HC i Bräcke och när det visade sig vara positivt stannade hon hemma från jobbet, men var aldrig sängliggande.

– När smittskydd ringde höll jag på att snöra på mig joggingskorna. Efter att jag tillfrisknat var jag väldigt trött i två dagar. Det är tydligen vanligt att tröttheten kommer efteråt.

Stort informationsflöde

Karin har inte varit orolig för sin egen hälsa eftersom hon inte tillhör riskgrupp och hon tycker att det är synd att vissa i hennes ålder mått så dåligt i rädsla för smitta trots att risken är liten att bli allvarligt sjuk.

– Informationsflödet har nästan varit för stort och det är kanske bäst att låta bli att läsa Aftonbladet och Expressen.

En annan sak som varit tuff i rådande arbetssituation är att hålla på sekretessen när det kommer många frågor.

– Sen har det såklart varit jobbigt att arbeta i mask, men man gör det ju för att rädda liv så det är en självklarhet.

När det gäller just skyddsutrustning upplever Karin situationen som strulig, med nya riktlinjer hela tiden. Eftersom det tar ett tag för information att färdas från Folkhälsomyndighetens kontor till ett äldreboendegolv i Bräcke, Gällö och Kälarne kan det hända att nya riktlinjer redan är gamla när de landar där.

– Jag tror att man i alla led har jobbat så fort man kan så jag vet inte hur det här hade kunnat undvikas. Vi har ju också scheman som gör att vi kan vara lediga tre dagar och på den tiden kan man missa saker.

Bräcke kommuns siffror över smittade och avlidna brukare är för tillfället högre än övriga kommuner i länet. Karin Wiktorsson tror inte att det finns en särskild anledning till det.

– Det kan kanske bero på att vi fick smitta tidigt i kommunen eller att våra äldre är i sämre skick. Det finns så många parametrar som spelar roll. Jag vet att vi gjort allt vi kan och det är det som är viktigt, säger hon.

Har känt stöd

Det finns positiva saker att lyfta fram även i en pandemi. Karin nämner sammanhållningen bland personalen, att man ställt upp för varandra och tagit ansvar och att avståndet mellan vårdanställda, chefer och kommunledning minskat.

– Vi har känt att vi haft stöd och att chefer blivit ett med oss personal.

En till positiv sak är att alla har ansträngt sig för att skapa roliga aktiviteter för brukare och många kreativa idéer har fötts av både personal och chefer.

Det nya normala

Arbetet inom vården präglas fortfarande av att strikt följa basala hygienrutiner och på andra sätt anpassa sig till smittorisken. Det som är annorlunda nu är att det finns ett annat lugn.

– Det är nog skräcken innan smittan kommit som är det värsta. Nu har många haft covid-19 och man märker att det har gått bra för majoriteten. Och vi vet hur vi ska jobba, det är inget som är nytt längre, säger Karin.

Senast uppdaterad kl. 09.45 01/07