Uppdaterad 22 december
Besöksförbud på boenden
Det råder besökförbud på våra särskilda boenden till och med 12 januari.
Det finns undantag i besöksförbudet som är styrt av vård och omsorgs rutiner sedan tidigare och detta sker i dialog med enhetschef för boendet.
Möjlighet att träffa anhöriga via digitala möten kan gå att ordna och då kontaktar ni enhetschef för boendet.
Kontaktuppgifter till våra särskilda boenden hittar du under Stöd och omsorg.
Varuhemsändning
Den utökade varuhemsändningen till de som är 70 år har upphört. Ordinarie varuhemsändning pågår som vanligt. Läs mer om det på sidan Varuhemsändning.
Frågor och svar om vård och omsorg
- Vad gör kommunen för att förhindra smittspridning inom vård och omsorg?
Bräcke kommun har vidtagit en rad åtgärder redan innan vi hade en allmän smittpridning och vidtar nya rutiner när det krävs. Läs mer om det arbetet i nyheten Bekräftad smitta inom äldreomsorgen – det här gör kommunen.
- Politikerna beslutade att erbjuda varuhemsändning till alla över 70 år under våren och sommaren. Varför bara till dem och inte till andra riskgrupper?
Beslutet om utökad varuhemsändning gällde till och med 31 augusti 2020 och gäller alltså inte längre.
Folkhälsomyndigheten och Regeringen har sagt att den enskilt största riskfaktorn är hög ålder och man anger 70 år som en brytpunkt. Hur covid-19 påverkar andra grupper i samhället verkar inte vara helt klarlagt. Vi stödjer oss därför mot centrala myndigheters rekommendationer.
- Varför erbjöd inte kommunen hemtjänst till de som besökte sina fritidshus under sommaren?
Kommunstyrelsen tog beslut om det med anledning av att sjukfrånvaron bland vård- och omsorgspersonalen riskerade att vara hög periodvis, vilket gör det svårt att ge service till extra personer.
Förmodligen kommer detta beslut inom kort hävas då det i dagsläget saknar stöd.
- Hur arbetar hemtjänsten för att hindra smittspridning?
Personalen i hemtjänsten är van att hantera smitta och infektioner då de dagligen möter både äldre och personer med sjukdomar som är särskilt utsatta när smittor sprids. Hemtjänsten arbetar ständigt med att hindra smittspridning, av alla slag, och har upparbetade rutiner för att hindra att smitta sprids vidare.
- Vad ska jag som har hemtjänst tänka på för att minska smittspridning?
De mest effektiva sätten att skydda sig själv och andra mot covid-19 och andra liknande smittor är att:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
- Hosta och nysa i armvecket.
- Undvik att röra ögon, näsa och mun.
- Undvik kontakt med sjuka människor.
- Jag har hemtjänst – vad ska jag göra om jag blir sjuk?
Om du känner dig sjuk bör du i första hand stanna inne tills du varit symptomfri i två dagar. Covid-19 har symptom som hosta, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk och/eller feber. Meddela hemtjänsten att du är sjuk så hittar vi tillsammans en lösning för att du ska få den hjälp du behöver. Får du insatser från hemsjukvården så kontaktar hemtjänstpersonalen ansvarig sjuksköterska.
Behöver du få sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177. Vid svåra symtom ring 112.
Tänk också på att följa de vanliga hygienråden som att tvätta händerna noga och nysa i armvecket.
- Hur gör ni om en person som har hemtjänst skulle bli smittad av covid-19?
Hemtjänsten arbetar tillsammans med hemsjukvården och följer särskilda rutiner för att hemtjänsttagaren ska få en god vård och omsorg. Vi är noga med att inte sprida smitta vidare. Vi har exempelvis mycket god handhygien och vi använder skyddsutrustning.
- Hur vet jag att personalen som arbetar i hemtjänsten inte är sjuk?
Personal med förkylningssymptom ska stanna hemma tills de varit symptomfria i två dagar. Om någon ur personalen blir sjuk under arbetsdagen ska den avsluta arbetspasset direkt och gå hem.
- Kan jag tacka nej till ett besök från hemtjänsten om jag är orolig för smitta?
Ja, du kan tacka nej. Prata gärna med hemtjänsten om hur du får hjälp på annat sätt.
- Hur får jag som hemtjänsttagare veta vilket stöd jag får framöver?
Om vi får många medarbetare som är sjuka så behöver hemtjänsten prioritera de viktigaste insatserna vilket är mat, medicin och personlig hygien. Det kan innebära att du inte får alla dina insatser utförda under denna period. Hemtjänsten gör individuella bedömningar och kontaktar dig så att du vet vilka insatser du får, och vad som behöver ställas in.
- Får jag som hemtjänsttagare tillbaka ett inställt besök vid ett senare tillfälle?
Individuella bedömningar görs men vi kan inte garantera att du får tillbaka ett inställt möte vid ett senare tillfälle.
- Hur informerar Bräcke kommun om covid-19?
Vår lokala information finns på Bräcke kommuns webbsida www.bracke.se/corona.
Generell information hittar du hos www.folkhalsomyndigheten.se
. Hjälp gärna dina anhöriga som inte är digitala att ta del av myndigheternas informationen. Tipsa dem gärna om att lyssna på Sveriges radio P4 för att nås av generell information om viruset.
- Vem kan jag kontakta om jag är orolig över pandemin?
Du kan ringa till anhörigstödjare Mona Rylander för att få råd och stöd i hur du kan hantera situationen och hjälp att hitta nödvändig information. Hon finns även tillgänglig för att lyssna på dina tankar, oro och känslor. Mona når du onsdagar kl 8-17 på telefonnumret 070- 375 16 95 eller genom växeln: 0693-161 00.
Det finns också några nationella stödtelefoner du kan ringa om du känner oro.
-Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 kl 21-06
-Röda korset har en stödtelefon dit allmänheten kan ringa för att dela tankar och oro inför den situation som Sverige och världen befinner sig i på grund av coronautbrottet. Du kan få stöd och råd i hur du kan hantera situationen. Alla samtal är anonyma.
Röda korsets stödtelefon har öppet mån-fre kl 12-16 på Tel 0771-900 800
Läs mer om stödtelefonen på Röda korsets hemsida.
Observera att om ditt ärende gäller medicinska bedömningar ska du istället ringa 1177.
-Mind har upprättat en äldrelinje dit du kan ringa om du är över 65 år och känner dig orolig. Telefonen är öppen vardagar kl 10-15 och har nr 020-22 22 33.
Läs mer om äldrelinjen på Minds hemsida.
- Vad ska jag som anhörig tänka på för att minska smittspridning?
Det är viktigt att alla hjälps åt för att minska smittspridningen. Därför ska du som anhörig inte besöka din närstående om du har symptom som hosta, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk och/eller feber. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 70 år ska begränsa sociala kontakter så långt det går. Om du ändå behöver besöka en anhörig – kom ihåg att tvätta händerna noggrant med tvål och varmt vatten före och efter varje besök. Träffas gärna utomhus.
- Samtidigt som vi ska ta hand om de gamla, ska vi undvika närkontakt – hur ska jag som anhörig tänka?
Tänk på att bara göra nödvändiga besök och om du gör besök – var säker på att du inte har några förkylningssymptom. Var noga med handhygienen. Du kan också ringa istället för att göra ett besök. Ett sätt att hjälpa till kan vara att lära din anhöriga att handla på nätet eller lämna varor vid dörren. Ni kan också umgås utomhus.
- Vilka hygienrutiner har ni i kommunen?
Rutin för basal vårdhygien finns. Rutinens syfte är att förebygga och hindra smittspridning. Sjuksköterska och enhetschefens ansvar är att informera och utbilda personal att följa gällande hygienrutiner. Samtlig personal får vid introduktion kunskap om gällande rutiner. I samband med Covid–19 har vi extra utbildningsinsatser på alla enheter i kommunen.
Skyddsmaterial delas ut centralt via region Jämtland Härjedalen.