Dela sidan på sociala medier

Idrottshallar stängs men biblioteken håller öppet

Publicerad 22 dec

Under tisdagens krisledningsmöte i Bräcke kommun fattades ett politiskt beslut om att stänga de idrottshallar och badhus som bokas genom kommunen. Biblioteken håller fortsatt öppet med motiveringen att det är en samhällsviktig verksamhet för Bräcke kommuns medborgare.

Fortsatt besöksförbud råder på särskilda boenden i kommunen, till och med 12 januari

Folkhälsomyndigheten rekommenderarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att kommuner stänger all verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig till och med 24 januari. Det kan till exempel handla om idrottsanläggningar, badhus, mötesplatser, öppna förskolor och museer, uppgav myndigheten i pressmeddelandet 18 december.

Bräcke kommuns krisledningsgrupp tog under tisdagen 22 dec beslut om hur dessa nya riktlinjer ska implementeras hos oss. Besluten blev följande:

  • De kommunala idrottshallar och badhus som är bokningsbara av privatpersoner och föreningar stängs omgående och t.o.m 24 jan.
  • De kommunalt drivna ungdomsgårdarna hålls fortsatt stängt, t.o.m. 24 jan. (De kommunalt drivna ungdomsgårdarna är de i Bräcke och Gällö).
  • Familjecentralen i Bräcke håller fortsatt stängt, t.o.m 24 jan.
  • Kommunens bibliotek i Bräcke, Gällö och Kälarne håller fortsatt öppet.

Biblioteken är samhällsviktiga

Anledningen till att biblioteken fortsätter att vara öppna för allmänheten trots Folkhälsomyndighetens rekommendation är att de betraktas som samhällsviktig verksamhet.

– Biblioteken fyller många funktioner, och både i vardag och kris är det en samhällsviktig verksamhet. För många människor är det där korta besöket med några boklån en livlina i decembermörkret. Att få säga hej, även om det sker på några meters avstånd. För andra handlar det om att fixa kontakten med olika myndigheter när man inte har dator, nätverk eller skrivare hemma, och för dem är vi ofta den enda möjligheten, säger Bräcke kommuns kulturchef Anna Lundström.

Under hela pandemin har personalen anpassat lokaler och verksamhet för att de nödvändiga besöken ska bli så trygga som möjligt, och man erbjuder kompletterande service som t.ex. utlämning av bokpåsar för den som inte vill komma in. Det är verksamhetens egen bedömning som ligger till grund för krisledningsgruppens beslut att biblioteken i Bräcke, Gällö och Kälarne ska hålla öppet tills vidare.

– Vi tar det här på allvar och det är inte ett enkelt beslut att hålla biblioteken öppna men sett i ett helhetsperspektiv är detta ändå den enklaste sättet för att fortsätta kunna serva de som behöver oss mest. Om inte biblioteken håller öppet kommer människor ändå behöva våran hjälp på andra ställen, kommenterar kommunalrådet Jörgen Persson (S).

Förlängt besöksförbud på SÄBO

Bräcke kommun skickade förra veckan in en ansökan om förlängt besöksförbud på våra särskilda boenden och har nu fått besked från Folkhälsomyndigheten om att så blir fallet. Samtliga boenden i kommunen är därmed stängda för besök till och med 12 januari.

– Det är sorgligt att inte anhöriga kan träffa varandra i jul, men det känns tryggt och bra att personalen får fokusera på att ta hand om de boende istället för att lotsa besökare och samtidigt tar vi bort en möjlig smittväg. Vi är tacksamma för Folkhälsomyndighetens beslut, säger Johan Loock (M), ordförande i vård- och omsorgsutskottet.

Fortsatt distansarbete där så är möjligt

Bräcke kommun uppmanar sedan tidigagare till att jobba hemifrån och även fortsättningsvis gäller att de som kan jobba hemifrån ska göra det.

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Senast uppdaterad kl. 09.45 03/02