Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Alla känner någon som har eller har haft covid-19 vid det här laget"

För information om hur våra verksamheter i dagsläget berörs, besök sidan Frågor och svar och sidan Så jobbar kommunen med anledning av Covid-19. 

Publicerad 29 april kl 10.30

Vi började våra förberedelser och vår väntan på den ovälkomne gästen covid-19 redan den 24 januari. När första fallen i Bräcke kommun rapporterades i slutet av sportlovet vecka 10 befarade vi att långt fler skulle bli sjuka samtidigt än vad som hittills skett.

Bengt Flykt, kommundirektör

Trots att vi alla säkert känner någon som har eller haft covid-19 vid det här laget, är det sedan 8 april endast en av våra brukare som testats positiv. Vi har därmed än så länge lyckats väl med att skydda de sköraste av våra medmänniskor.

Inskränkningarna i de kommunala verksamheterna är faktiskt relativt små och mycket pågår nästan som vanligt. Barnen är på förskolan eller skolan, vatten och avlopp fungerar, soporna blir hämtade, biblioteken är öppna och så vidare. Oron har dock påverkat vårt konsumtionsmönster och en del företag har det riktigt jobbigt. Det är alltid viktigt att bidra till ett levande lokalsamhälle men nu är det än viktigare att handla, semestra och äta det som finns närmast.

Det är i grund och botten bra att vardagen rullar på men i och med det finns också en risk att bli oförsiktig och börja slarva. Vi måste därför be er att hålla i ett tag till. Det är inte över. Om vi bara hjälps åt att vara noggranna och metodiska finns det goda förutsättningar att detta kommer att gå så bra som det rimligen kan gå. Du behöver fortfarande tänka på att stanna hemma om du är sjuk, hålla avståndet till andra, tvätta händerna ofta och undvika sammankomster. Det är för oss flesta små uppoffringar och i synnerhet för oss som bor i glesbygd. Vi kan fortfarande ta fram grillen, njuta av våren och lyssna på fåglarna. Valborg kan firas, om än lite annorlunda.

Senast uppdaterad kl. 18.23 01/05