Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Det finns en uppenbar risk för lokala råd även i Jämtland"

Publicerad 13 november

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Bengt Flykt, kommundirektör

Covid-19 fortsätter sin framfart över världen. Höstlovet är över och på många platser har höstlovsaktiviteterna tyvärr satt fart på smittspridningen. 17 av 21 län har nu fått lokala allmänna råd utfärdade av Folkhälsomyndigheten. När du läser detta kanske det är ännu fler…

Även i Jämtland ökar smittspridningen. I slutet av förra veckan var ökningstakten dramatisk. Det ser lite mindre dåligt ut nu även om det ökar i rask takt och kanske tre gånger så snabbt som för någon vecka sedan. I Bräcke kommun är det fortfarande bara enstaka nya fall men det kryper närmare. Om inte smittspridningen i länet planar ut inom kort finns en uppenbar risk för att Folkhälsomyndigheten tillsammans med länets smittskydd utfärdar lokala allmänna råd även för Jämtlands län.

Lokala allmänna råd har där de införts blivit ganska stora ingrepp i vardagen hos människor och riskerar hälsan på andra sätt. I Västerbotten, till exempel, är rådet att inte ens resa inom länet. Där har även bibliotek och idrottsanläggningar stängts och inga träningar eller matcher ska ske för de över 15 år.

I syfte att undvika att smittan får större fäste i Bräcke kommun kommer vi fram till och med vecka 48 (29 november) att dra ner en del på samhällsservicen. Syftet är att begränsa antalet nya kontaktytor. Vi vill helt enkelt inte att man träffar någon utanför de man möter dagligen under några veckor.

Läxhjälpen för nyanlända gymnasielagsungdomar som lyder under gymnasielagen genomförs endast som bokade besök eller digitala möten. Samma sak gäller för samhällsorientering för nyanlända. Drop in verksamheten vid Arbetsmarknadsenheten begränsas till bokade besök. Familjecentralen stängs återigen, i syfte att begränsa antalet nya kontakter. 

Vi hoppas att vi i början av december kan återgå till normal kommunal service men om det behövs förlängs våra lokala inskränkningar. Just nu pekar mycket dessvärre på att de kommer att behöva förlängas.

I kommunens egna verksamheter arbetar vi återigen i skift inom specialistområden, för att säkra upp att vi alltid har personal. De som har möjlighet jobbar hemifrån. Möten genomförs i huvudsak digitalt och vård och omsorg går igenom gällande rutiner och säkerställer tillgången på skyddsutrustning. Skolorna har numera en god vana av att genomföra undervisning med antingen lärare och/eller elever på distans.

Vår beredskap är väsentligt bättre än i våras och även om det aldrig går att veta utfallet är jag trygg med att vår organisation är väl förberedd. Men för att vi ska kunna återgå till normal samhällsservice krävs uppoffringar från alla. Vänta med att träffa bekanta ni inte sett på länge, skjut upp kalasen och var noga med hygienen. Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen.

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 12.25 13/11