Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Innan antikroppstesterna måste vi utgå från att vi kan smitta”

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 1 juli

Andelen positiva med covid-19 sjunker fortfarande, men inte så snabbt vi hoppats på. Vi har fortfarande en utbredd samhällssmitta och vänner och släktingar med hög ålder eller som tillhör riskgrupp riskerar fortfarande att bli allvarligt sjuka.

Bengt Flykt, kommundirektör

Om omvårdnadspersonal smittas kan de inte hjälpa de som behöver vår hjälp. Vi måste därför hjälpas åt för att smittan ska avta. Håll ut och håll avstånd på mataffären och på stranden. Fortsätt vara noggrann med handhygienen!

Vid det här laget har ca 13 procent av omvårdnadspersonalen i Bräcke kommun konstaterats smittade av covid-19. I nyheten Det nya normala möter vårdanstälda i kommunen kan du läsa en intervju med Karin Wiktorsson, som är en av dem.

Masstestning och antikroppstester diskuteras dagligen. Det är nu möjligt för alla som har symtom på covid-19 att besöka regionens testbussar som på bestämda tider står vid hälsocentralerna och utför provtagning på de som bokat tid via 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi får däremot fortfarande inte testa vår personal riktigt som vi önskar och antikroppstesterna har inte startat på kommunens personal. Regionen har börjat med antikroppstester på sjukvårdspersonal och vi hoppas givetvis att deras antikroppstester vidgas inom kort. Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin vägledninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kring antikroppstestets betydelse. De bedömer att ett positivt antikroppstest sannolikt ger ett skydd från att smittas och att smitta andra i upp till ett halvår, och säger därför att personer som i ett antikroppstest visat sig ha haft covid-19 kan träffa släktingar och vänner som är äldre eller tillhör riskgrupp.

Innan vi har möjlighet att göra antikroppstester här oss oss måste vi alla dock utgå från att vi kan smitta. Även om du funderar på om den där hängiga dagen i våras eller den konstiga förkylningen var covid-19 behöver du agera som om du inte haft det!

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 20.24 02/07