Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Kommunen råder inte över när och var vaccinering ska ske"

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 14 januari

Då intresset av mina lokala betraktelser varit förhållandevis stort fortsätter jag med krönikan ett tag till. Sedan förra krönikan har vi fått en ny pandemilag som ger staten möjlighet att begränsa såväl privata tillställningar som antal kunder i butiker, och inte bara allmänna sammankomster som tidigare.

Bengt Flykt, kommundirektör

Vi har även fått allmänna råd om munskydd på kollektivtrafiken under morgon och eftermiddagsturerna för alla utom barn i grundskolan. Regeringen har också utvidgat möjligheten att bedriva högstadieundervisning på distans. Det känns som en dyster bild som målas upp. Det är säkert riktigt även om beslutsfattare för nationella bestämmelser kanske inte har kommuner i vår storlek och struktur främst framför ögonen.

Vecka 51 gjorde vi bedömningen att vi var på peaken av andra vågen. Det ser faktiskt ut som den bedömningen var riktig. I Bräcke kommun ser vi nu en avtagande smittspridning även om smittan fortsatt är utbredd. Under vecka 50-51 tillkom 67 nya fall av bekräftade smittade i covid-19 i Bräcke kommun medan det vecka 53-01 tillkom 23 nya fall. Vi har ingen statistik för den här veckan men den har börjat lugnt i de kommunala verksamheterna.

Samtliga medborgare som bor på våra särskilda boenden har nu blivit erbjudna den första dosen vaccin och jag känner inte till någon som tackat nej. Om någon vecka är det dags för dos två och ytterligare några dagar efter detta bör de ha så gott skydd man kan få mot detta virus. Vi har även via regionens försorg börjat vaccinera de som har hemsjukvård. Vi får många frågor om prioriteringar och tider. Men, vi hjälper bara region Jämtland/Härjedalen med utförandet och vet inte hur leveranser ser ut över tid och prioriteringen råder vi inte över utan de är enligt de faser Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och regionen fastställt. Kommunen råder alltså inte över när och var vaccinering ska ske. Det vi vet är att det inte går att boka tid för vaccin ännu och att regionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer att gå ut med all info om vad som gäller för vaccinering av allmänheten, när det blir dags för det.

När vaccineringen nu kommit igång på särskilda boenden riktas ett större fokus mot skolan och högstadiet i den allmänna debatten på riksplanet. Högstadium har sedan tidigare kunnat införa distansundervisning om skolan haft smittspridning bland elever eller hög lärarfrånvaro. Från och med förra veckan får skolorna även införa distansundervisning för att undvika trängsel i skolmiljöer och kollektivtrafik. För att införa distansundervisning måste dock andra lösningar för att undvika trängsel först vara provade, eftersom det bästa för de flesta elever är att ha undervisning i skolan.

I dagsläget ser vi ingen smittspridning bland eleverna och inte heller någon hög frånvaro. Vi ser inte heller någon trängsel på våra bussar. Enligt Länstrafikens statistik har skolskjutsarna i Bräcke kommun generellt ungefär hälften av platserna upptagna (som mest 62 % beläggning 11 januari). Vår kollektivtrafik är med andra ord inte som tunnelbanan i Stockholm.

Våra tre högstadieskolor har gjort anpassningar och förändringar i lokaler och rastscheman för att minska trängsel och hålla isär klasser. Gällö högstadium har växelvis distansundervisning just nu för att göra ytterligare anpassningar i lokalerna. I övrigt är all undervisning på plats i skolan i dagsläget. Om förhållanden ändras är vi beredda att ta nya beslut och det kan bli med kort varsel.

Avslutningsvis vill jag skicka med uppmaningen att fortsätta följa restriktionerna. Även om vaccinet kommit måste vi fortsätta hålla ut med social distans ett bra tag till.

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 09.44 03/02