Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Över hälften av de som ingår i fas 1 i kommunen har fått ett skydd mot covid-19"

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 19 feb

Tredje veckan i rad utan någon ny smittad brukare eller medarbetare inom den kommunala vård och omsorgsverksamheten. Den senaste veckan har det i princip inte varit någon smittspridning alls i Bräcke kommuns geografiska område. En välkommen andhämtning!

Bengt Flykt, kommundirektör

Vaccinationerna pågår av de drygt 600 medborgare som ingår i folkhälsomyndighetens Fas 1. Fram till nu har över 200 personer fått bägge doser och ca 150 har fått dos 1 i Bräcke kommun. Över hälften av de som ingår i Fas 1 har därmed fått ett skydd mot covid-19.

Hittills har enligt regionens statistik 364 kommuninnevånare haft covid-19. Ska man tro de senaste rönen som meddelats i media så har man antikroppar i minst nio månader efter sjukdomen. Sammantaget borde då ca 10 procent av befolkningen ha antikroppar-antingen genom att man varit sjuk eller blivit vaccinerad. Om man antar att den berömda flockimmuniteten fortfarande gäller och att den uppstår när ca 40 procent av befolkningen har antikroppar så är det en bra bit kvar.

I många regioner stiger smittan och oron för en tredje våg är betydande. Det går tyvärr därför inte att slappna av trots att smittan gått ned. Den är inte borta utan vips har vi ett område med hög smitta igen om vi inte hjälps åt att följa de rekommendationer som alla vid det här laget känner till: Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk och var noga med handhygienen.

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 11.53 01/04