Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Snart kommer antikroppstesterna"

Publicerad 10 juni

Så kom den äntligen, lättnaden i reserestriktionerna. Den tydliga signalen att pandemin har vänt och att smittan minskar. I Jämtland och i Bräcke kommun ligger vi lite efter de större regionerna men vi har sannolikt precis passerat toppen även här. 

Bengt Flykt, kommundirektör

Det betyder tyvärr inte att det är över. För även om toppen är nådd i kommunen som helhet har vi fortfarande en samhällssmitta. Ett större utbrott kan fortfarande ske i samhället eller på något av våra boenden. Sommarvärmen och lättnaden till trots gäller det därför att inte släppa försiktigheten riktigt ännu! Åtgärderna är enkla och innebär egentligen inga större inskränkningar. Med risk för att bli tjatig; Tvätta händerna noga - speciellt om du varit på offentliga platser, undvik närkontakt utanför familjen, tillhör du riskgrupp - undvik folksamlingar. Slarvar vi är det våra medarbetare, släktingar och bekanta som insjuknar.  Är man äldre eller har någon underliggande sjukdom riskerar man att bli riktigt, riktigt sjuk!

Snart vet vi mer! Vi har sedan ett antal veckor provtagit medarbetare inom vård och omsorg med misstänkt smitta. Vi har också på ett flertal enheter fått screena, det vill säga provtagit omvårdnadspersonal som inte har symtom, för att snabbare kunna reagera och vidta åtgärder vid ett smittoutbrott. Redan före midsommar kommer det också att vara möjligt för medborgare att provta sig om man misstänker smitta. En ambulerande buss kommer att ställas upp vid hälsocentralen. Vilka veckodagar och på vilken plats är ännu inte klart.

I tidningarna kan man läsa att i staden Bergamo i italienska Lombardiet har 57%  av befolkningen antikroppar. Det borde betyda att de uppnått den berömda ”flockimmuniteten”. I Jämtland och i Bräcke kommun börjar regionen snart att göra antikroppstester. Man kommer att börja med de som vårdar de äldre och sjuka. Dessa tester kommer att komma igång vilken dag som helst. Det är rimligt att anta att möjligheten att testa sig för antikroppar efterhand kommer att vidgas till övriga medborgare. Vad jag förstår kommer regionen ha tillgång till ett ganska stort antal tester så man kommer nog att beta av de som behöver testas i ganska rask takt.

Även om det är tråkigt - om vi håller ut några veckor till - kommer vi att kunna släppa på restriktionerna med betydligt mindre risk att utsätta någon för smitta!

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Senast uppdaterad kl. 08.42 12/06