Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Vi behöver inte en skogsbrand på detta!"

Publicerad 17 juni

Varför är så många drabbade i Bräcke kommun? Den frågan har återkommit flera gånger senaste veckan. Jag konstaterar att vi hade första kända fallet redan söndag vecka 10, den 8 mars.

Bengt Flykt, kommundirektör

En hel månad senare kom första bekräftade fallet bland våra brukare och ytterligare en månad gick innan fall nummer två. Därefter dröjde det ända till andra halvan av april innan antalet smittade på allvar började stiga i kommunen. Av allt att döma nådde vi platån i slutet av maj och är nu sakta på väg nedåt. Fortfarande blir många smittade med det är inte lika många som för någon vecka sedan. Svaret på varför så många drabbats i vår kommun torde vara att vi hunnit väldigt långt i de pandemiska faserna, jämfört med de kommuner som inte haft utbredd smitta ännu. Jag tror att det är naivt att tro att någon kommun eller ort klarar sig undan detta innan det finns ett vaccin. Den långsamma avtagningen bygger också på hur det ser ut just nu. Ett ökat resande och slarv med social distansering kan raskt ändra förutsättningarna. Vi har sett bakslag i andra regioner i landet!

Belastningen på kommunens personal har varit stor. Jag tänker på vård och omsorgspersonalen som stundtals måste jobba i full skyddsutrustning mitt i sommarvärmen dessutom med nya typer av skyddsutrustning varje dag och nya riktlinjer allteftersom vi lärt känna viruset. Jag känner tacksamhet till alla andra som ställt om verksamheten för att stödja kärnverksamheterna. Jag är lättad att grundskolorna lyckades slutföra terminen på ett så bra sätt med kort förberedelse ställt om till distansundervisning, nya regler för trängsel mm. Jag är glad över förståelsen från våra medborgare för att den övriga kommunala servicen stundtals varit på en något lägre nivå på grund av pandemin även om vi försökt behålla servicen så långt det gått med tillgång till bibliotek, idrottshallar mm. Tyvärr är fortfarande budskapet inför midsommar att det inte är över utan vi behöver fira en annorlunda midsommar med social distansering.

Jag  hoppas alla får en välbehövlig semester - var gärna ute, upplev naturen i närområdet men tänk på att det är väldigt torrt i skog och mark och det sista vi behöver i detta läge är belastningen av en skogsbrand…

Glad midsommar!

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Senast uppdaterad kl. 13.54 18/06