Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19 "Vi hade en besvärlig vår och försommar och vill inte uppleva det igen"

Publicerad 20 november

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Bengt Flykt, kommundirektör

Så kom de lokala allmänna råden även till Jämtland/Härjedalen och jag känner att det finns anledning att kommentera de lokala förutsättningarna vi har för att bedriva kommunal service i Bräcke kommun. Vi har sedan höstlovet haft en kraftig smittspridning i länet. Även om Bräcke fortfarande i hela årets statistik ser ut att vara hårt drabbad är höstens smittspridning i kommunen fortfarande blygsam och består av enstaka fall. Östersund har som exempel haft nästan fem gånger så hög spridning som Bräcke i höst. För tillfället ser vi därför inte behoven av att begränsa servicen ytterligare. Detta innebär inte att vi får slappna av, en eller ett fåtal smittade i fel miljö och vips har vi klusterutbrott och så ligger vi i topp igen. Smittspridningen kommer allt närmare från alla håll och vi är inte en isolerad ö. Det är viktigt att vi bromsar smittsprindningen för att vi ska kunna ge vård, undervisning och kunna hålla viktiga samhällsfunktioner som biblioteken öppna.

Om vi undviker nära kontakt med de vi inte träffar varje dag kan vi bryta trenden. Vi som arbetsgivare uppmuntrar därför hemarbete för de som kan, vi åker inte på tjänsteresor och våra verksamhetsenheter träffar inte varandra fysiskt. Måste vi ha fysiska möten inom verksamheten håller vi oss under rekommendationen åtta, vilket också gäller lunchraster och fikapauser.

Vi hade en besvärlig vår och försommar och vill inte uppleva det igen! Vi behöver därför din hjälp! Har du ett ärende till kommunen försök att använda mejl eller telefon istället för att komma förbi. Har du oss som hyresvärd vänta med att anmäla fel som inte är akuta så att våra hantverkare får så få kontaktytor som möjligt. Har du släktingar eller bekanta på ett särskilt boende som du vill hälsa på, fundera på om besöket verkligen är nödvändigt den närmaste tiden eller om det kan vänta. Ska du besöka någon på ett särskilt boende måste du vara helt symtomfri.

För din egen och andras skull uppmanar vi dig att testa dig vid symtom eller att göra ett antikroppstest om du tidigare varit sjuk. Det är viktigt att följa de instruktioner för provtagning som finns på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster då det är väntetid på tester och provsvar. Behöver vår personal som bedriver samhällsviktig verksamhet vänta påverkar det dig och den kommunala servicen.

Om vi nu sitter still fram till lucia kanske vi får en fröjdefull jul! Det är en tuff situation för alla men om vi hjälps åt att hålla ut så kommer vi klara av det.

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 15.20 25/11