Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19 "Vi hoppas att vi är nära peaken av andra vågen nu"

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 10 december

Förra veckan blev kanske inte ”worst case ” scenariot men inte heller en önskvärd utveckling. Nytt veckorekord har tyvärr slagits med 45 nya smittade medborgare. 14 av dessa hade någon form av stöd eller service kopplad till Bräcke kommun och ytterligare en har avlidit med covid-19.

Bengt Flykt, kommundirektör

Mot bakgrund av att vi har den största smittspridningen i länet just nu har vård- och omsorgsutskottets ordförande Johan Loock (M) och undertecknad skrivit till Folkhälsomyndigheten och begärt förlängt besöksförbud på våra särskilda boenden. Det är sorgligt då vi vet hur mycket ett besök kan vara värt men risken att få in smitta bland de som ännu är friska på våra särskilda boenden är för stor. Vi gör allt vi kan för att smittan inte ska komma in. Vi screenar personalen regelbundet, det vill säga gör tester på alla oavsett om de har symtom eller inte. Vi isolerar vid minsta misstanke. Men som vi varit inne på tidigare så kan man inte skydda varken kungligheter, premiärministrar eller presidenter! Vi gör vad vi kan. Jag hoppas att alla ni gör vad ni kan! Håll social distans, respektera hemkarantän om ni blir ålagd det, även om det är svårt ska även barnen isoleras. Undvik familjesammankomster.

Personalmässigt håller vi ihop ännu, men läget är skört. I samma takt som medarbetare tillfrisknar från Covid-19 insjuknar nya. Vi försöker hålla skolan öppen fram till lovet. Vi planerar för att kunna hantera smittade brukare över jul- och nyårshelgerna. Till följd av det ansträngda läget och med tanke på smittspridningen ber vi er att inte belasta oss förrän efter helgerna. Vi hoppas att vi är nära ”peaken” av andra vågen nu och vi behöver ha våra hantverkare på benen för att laga fel som uppstår på våra boenden och vi behöver hålla våra vikarier friska för att kunna rycka in inom vård och omsorg.

Det blir en mycket annorlunda lucia i år och vi måste planera för en lugn jul i en mindre krets. Vi får göra vad vi kan nu, och ha digitala glöggkvällar. Kom ihåg att det går att hålla kontakt utan att träffas fysiskt!

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 09.45 03/02