Dela sidan på sociala medier

Kommundirektören om covid-19: "Vi kan återigen behöva dig som har tid över"

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 4 december

Förra veckan blev trots alla åtgärder och allmänna råd en dyster vecka. Vi räknar in inte mindre än 40 nya smittade medborgare. En veckosiffra så hög att jag var tvungen att dubbelkolla hos Region Jämtland/Härjedalen om den verkligen stämde. Det är den enskilt värsta veckan i Bräcke kommun sedan pandemin startade.

Bengt Flykt, kommundirektör

Om vi räknar med att det finns ca 3200 medborgare i arbetsför ålder i Bräcke kommun skulle det innebära att 1,2 procent av den arbetsföra befolkningen insjuknade förra veckan. Av dessa är ca 20 procent anställd av kommunen. Detta är bara ett tankeexperiment – vi vet att det finns smittade i alla åldrar och att många anställda av Bräcke kommun pendlar hit. Men tankeexperimentet illustrerar ändå hur stor påverkan en sån här stor ökning av antalet smittade påverkar samhällsservicen, om de som jobbar i den blir sjuka.

Om vi vidare tänker att dessa 40 efter en inkubationstid om 4-14 dagar smittar sina familjer och att varje familj består av ytterligare tre personer så skulle vi till helgen eller i början av nästa vecka ha 120 nya fall… Det är naturligtvis inte helt sant, en del hushåll är färre och det skulle kunna vara så att det är de nio som smittades förr-förra veckan som smittat sina familjer som insjuknat förra veckan. Och, det skulle kunna vara så att dessa familjer sitter i hemkarantän denna vecka och inte smittar någon alls i sin tur.

Det som dock är helt sant och vad jag försöker säga är att den närmaste veckans utveckling är på riktigt oroande. Dessa 120 (eller vad det blir för siffra) är inte någon annan – det är du, dina anhöriga, dina barns lärare, de som vårdar och hjälper dina gamla släktingar eller din bästa vän. Nästa vecka avgör för några hur julhelgen kommer att bli. De flesta av oss blir ganska lindrigt sjuka men en viss procent bli allvarligt eller kritiskt sjuk och är dålig under lång tid och en del klarar inte den extra ansträngning covid-19 är för kroppen.

Nästa vecka kan också bli avgörande för vår förmåga att klara den kommunala servicen med bibehållen nivå. Det är på sina håll redan ansträngt med vikarietillgången. Liksom i våras vill jag därför flagga för att om den negativa utvecklingen fortsätter kan tiden komma då vi behöver DIN hjälp. Vi är inte där ännu men jag ber dig som har erfarenhet från vården, förskolan eller som är lärare i grunden fundera över om du kan vara ledig från ditt ordinarie arbete för att göra en samhällsinsats om du behövs. Kanske är du egen företagare och kan fördela om din tid? Fundera över detta så att du är redo om det behövs. Jag hoppas givetvis att det vi sett förra veckan var ”peaken”. Kanske kan vi, om vi är noggranna med att följa råd och rekommendationer, begränsa spridningen.

Bräcke kommun har nu fått besked från Folkhälsomyndigheten om att de beslutat om tillfälligt besöksförbud på våra särskilda boenden, som vi ansökte om förra veckan. Beslutet gäller 3-12 december. Med tanke på att vi förra veckan haft en stor samhällssmitta och att vi är extra oroliga för hur det ser ut i slutet av denna och början av nästa vecka är det ett välkommet besked! Ju större samhällssmittan är desto större är nämligen risken att smittan drabbar någon i riskgrupp.

Återigen är vi i ett kritiskt skede. Håll ut några veckor till – om inte annat för de svagas skull!

Bengt Flykt, kommundirektör Bräcke kommun

Senast uppdaterad kl. 07.52 07/12