Dela sidan på sociala medier

Om distansundervisning för högstadiet

Publicerad 12 jan

Regerigen har gett kommuner möjlighet att genomföra undervisning på fjärr- eller distans för högstadiet under vissa förutsättningar. Det innebär att eleverna på högstadiet med kort varsel kan få veta att de ska ha fjärr- eller distansundervisning under en period. Information kommer att gå direkt till berörda elever och vårdnadshavare om beslutet tas samt läggas ut som info på hemsidan.

Nuläget på kommunens högstadieskolor 2021-01-12

Gällö skola har i dagsläget deltids distansundervisning för högstadiet under en period, som längst till 24 januari. Detta för att ytterligare anpassa lokalerna på högstadiet för att undvika trängsel.

Bräcke och Kälarne skola har gjort anpassningar som att exempelvis använda närliggande lokaler och grupprum för att undvika att blanda klasser. Åtgärder för raster och matsalar har också gjorts.

När det gäller smittläget inom skolan är det bättre än före jul och det finns i dagsläget inget som motiverar att bedriva distansundervisning av smittskäl. Kontakt sker också med smittskydd hos regionen för att säkerställa hur det aktuella smittläget ser ut.

Beslut om distansundervisning pga trängsel

Innan fjärr- eller distansundervisning tas till som åtgärd på grund av trängsel behöver vi som huvudman (kommun) först ha genomfört andra åtgärder inom regelverket. Vi måste alltså i första hand överväga andra möjligheter för att se till att eleverna håller tillräckligt avstånd genom att exempelvis anpassa schemaläggningen, tillfälligt nyttja andra lokaler som är lediga eller förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen.

Mer information

Läs mer om vad beslutet om att möjliggöra distansundervisning innebär:

Regeringens pressmeddelande: "Högstadieskolor får möjlighet till fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel och minska smittspridningen" (regeringen.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringens presentation om åtgärderna (regeringen.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om distansundervisning finns också på Skolverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Senast uppdaterad kl. 09.44 03/02