Dela sidan på sociala medier

Tänk efter en extra gång innan besök på särskilt boende

Publicerad 20 november

Det har nog inte undkommit någon att en andra våg av covid-19 är här. I Bräcke kommun har vi bra inarbetade rutiner för att hantera coronapandemin och står rustade om läget skulle försämras, men vi vill så långt det är möjligt undvika att få in smitta på boenden igen och vädjar därför till er som har anhöriga på boenden att vänta med besöket om ni kan.

Nu har alla Sveriges regioner infört lokala allmänna råd. I region Jämtland Härjedalen innebär det att vi ska undvika nära kontakt med andra än de vi bor med och avstå från onödiga resor.

De nationella restriktionerna kommer också kraftigt att skärpas. Från och med 24 november kommer vi inte få samlas fler än åtta personer, är förslaget från regeringen.

Från Bräcke kommuns sida vill vi vädja till dig som har en anhörig på ett särskilt boende i kommunen att tänka till en extra gång innan du gör ett besök. Måste du göra ett besök just nu eller kan det vänta ett tag? Att besök nu är tillåtet är i grunden positivt men innebär också ett stort individuellt ansvar. Kom ihåg att det är allas vårt ansvar att bidra till minskad smittspridning och visa hänsyn under denna tuffa tid. Tänk också på att när läget har förbättrats kommer vi att vara tacksamma för att vi orkade hålla ut.

Riktlinjer för besök på särskilt boende

Om du ändå planerar ett besök vill vi påminna om de riktlinjer vi har för besök, som tagits fram med stöd av smittskydd hos regionen, samt med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens föreskrifter:

  • För att i största möjliga mån förhindra smittspridning önskar vi att besöken i första hand sker i besöksrummen som är utsedd på respektive enhet eller utomhus .
  • Bokning av besök sker genom telefonkontakt med boendets enhetschef senast en dag innan önskad besöksdag. Kontakt sker dagtid måndag till fredag kl 9-15, prata in på telefonsvaren om du inte får svar, så återkommer vi.
  • Besökslängden i besöksrummet är max en timme och kan ske kl 10-18.
  • Vi försöker begränsa antalet besökare per gång i syfte att förhindra smittspridning. Vi önskar att ni kommer så få personer som möjligt vid besökstillfället.
  • Entrédörrarna in till våra boenden kommer fortsatt hållas låsta. Vid inbokat besök kommer personal att möta dig/er vid entrén. Om du vill besöka fler på boendet måste du boka in detta.

Viktigt att tänka på:

  • Kom inte på ett inplanerat besök om du eller någon i ditt sällskap upplever symptom av covid-19. Kontakta enhetschef eller boendet direkt för att avboka besöket.
  • Håll en god handhygien. Möjlighet till handtvätt och handsprit kommer att finnas på plats och förväntas användas av dig som besöker oss.
  • Social distans är viktigt. Håll ett avstånd på minst två meter.
  • Kontakta personal innan du lämnar enheten så följer personalen dig ut.
Senast uppdaterad kl. 10.41 20/11