Dela sidan på sociala medier

Vaccinering har startat i kommunen

För mer information om hur kommunens verksamheter berörs, besök vår samlingssida www.bracke.se/corona

Coronarelaterade nyheter hittar du i listan längst ner på sidan.

Publicerad 8 jan

Den här veckan har boende på särskilda boenden i Bräcke kommun fått första dosen av vaccinet mot covid-19.

Först till dem som behöver skyddet mest

Att första leveransen av vaccinet går till särskilda boenden följer den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och som Bräcke kommun följer. Efter särskilda boenden kommer personer med hemtjänst erbjudas vaccin. Principen är först till dem som behöver skyddet mest. Ett indirekt skydd för dessa kan även uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dem, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp, och dessa grupper är näst på tur i prioriteringsordningen.

I den andra fasen av vaccination, som väntas komma igång i februari rekommenderas vaccination av övriga personer över 70 år, personer över 18 år som tillhör riskgrupp samt personal inom vård och omsorg samt LSS som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Mer information kommer löpande från regionen

Det går inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering nu. Varken för allmänheten eller för personer i riskgrupper. Alla invånare i Jämtlands län kommer att få veta när, var och hur vaccination mot covid-19 ska ske, men regionen kan inte ge någon detaljerad information i dagsläget eftersom det är oklart när och hur mycket vaccin som finns tillgängligt.

Information kommer att ske via annonser i dagspress, regionens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och regionens Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt via 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ersätter inte riktlinjer

Att vaccinet nu kommer är ett stort steg framåt mot en mer normal vardag men även om du vaccinerat dig måste du fortsätta följa de restriktioner som finns i samhället.

illustrerad vaccinationsspruta

Om vaccinationen

  • Har du frågor och funderingar om vaccin? På 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns faktagranskad och säker information. På 1177.se finns även information på andra språk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga sjukdom
  • Alla kommer att erbjudas vaccin men de mest sårbara går först
  • Vaccination är alltid frivilligt
  • Vaccinationen är gratis för alla

Om vaccinet

Fler olika vaccin kommer att användas under vaccineringsperioden och dessa kan kräva olika sätt att hanteras. För det vaccin som regionen använder i nuläget behövs två doser som ska tas med ca tre veckors mellanrum och det tar ungefär en vecka efter sista dosen innan kroppen har bildat de antikroppar som ger skydd mot sjukdomen.

Senast uppdaterad kl. 09.45 03/02