Dela sidan på sociala medier

Våra instrument

Här ser du vilka instrument som du kan spela i kulturskolan. Om du inte har ett eget instrument så hyr vi ut akustisk gitarr, tvärflöjt, saxofon, klarinett, fiol och keyboard i mån av tillgång.

Beroende på vilka lärare som undervisar på olika skolor kan vi inte garantera elevens förstahandsval - men vi gör så gott vi kan! Vill du spela något instrument som inte finns i listan nedan, hör av dig!

Piano/Keyboard

Du får lära dig att spela efter noter, på gehör och att improvisera, både klassiska låtar och visor, pop, rock med mera.

Gitarr

Gitarr är ett populärt instrument på kulturskolan. Du får lära dig ackordspel, melodispel och notläsning, i många olika sorters musikstilar.

Elbas

Du får lära dig spela efter noter och ackordsanalys och på gehör. Spela i grupp när möjligheten finns. Som basist i Kulturskolan så är man eftertraktad i rockgrupperna!

Fiol

Här får du lära dig spela efter noter och gehör i olika musikstilar som klassiskt och folkmusik. Så småningom kan du få vara med i en ensemble (där möjligheten finns).

Blockflöjt

Som blockflöjtselev kommer du i kontakt med allt från medeltida musik till dagens popmusik. Blockflöjten är inget lätt "nybörjarinstrument" och fungerar inte som förberedande för något annat instrument. (Det tyckte man kanske på sjuttiotalet.)

Klarinett

Klarinetten har varit ett mycket populärt instrument under hela 1900-talet. Den har använts mycket i klassisk musik, folk-, jazz- och popmusik. Du får lära dig att spela efter noter och på gehör, och när du kommit en bit i din inlärning kan du vara med i ensemble (där möjligheten finns).

Saxofon

Saxofonen är det yngsta träblåsinstrumentet och används framför allt inom jazz, pop och rock. Den vanligaste saxofonen, och den vi undervisar på, heter altsaxofon. Du får lära dig att spela efter noter och när kunskapsnivån tillåter kan du vara med i någon ensemble (där möjligheten finns).

Tvärflöjt

Visste du att tvärflöjt är ett träblåsinstrument? Idag är tvärflöjterna gjorda av metall, men när man började spela på tvärflöjter tillverkades de av trä.

Slagverk/Trumset

Trumset används i nästan alla musiksammanhang inom popmusiken. Här lär du dig spela efter noter och förstå hur varje trumma fungerar inom trumsetet. När du kommit en bit i din inlärning så får du vara med i gruppspel (där möjligheten finns).

Sång

Utveckla din personliga röst! Du får lära dig att sjunga efter noter, att träna ditt gehör och prova olika typer av musik.

Sidan publicerad 2024-05-27 av Anna Lundström