En strålande investering

Tänk dig att bli självförsörjande på el. Det är faktiskt möjligt även hos oss i kalla nord, enligt Malin Leifsson, energirådgivare på Bräcke kommun.

En hand gör ett toppen-tecken runt solen.

– Genom att sälja överskottet på sommaren och köpa tillbaka den på vintern kan du bli självförsörjande på årsbasis, säger hon.

Elsystemet hänger nämligen ihop på så sätt att ju mindre vattenkraft vi använder på sommaren desto mer har vi kvar till vintern. Vattenkraften blir då ett slags "batteri", tack vare att vi använder mer solel.

Möjligheten att bli självförsörjande hänger också på vad du har för uppvärmning. Har du till exempel fjärrvärme eller biobränsle är det lätt att bli självförsörjande på hushållselen bara genom solceller på villataket, men ska du också värma upp huset med el går det åt större ytor.

De mörkaste månaderna ger solcellerna knappt någon el. Kanske så det räcker till kaffebryggaren, men inte så att det är värt att skotta snö från dem, vilket inte heller rekommenderas. Men så fort snön åkt av börjar mätaren att ticka på.

– Är det en solig mars månad kan man få ganska mycket el, när dagarna börjar bli längre, säger Malin Leifsson.

De som investerar i solceller kan ansöka om 20 procent finansiering från staten. Som elproducent kan man även vara berättigad till skattereduktion och ersättning för ursprungsgarantier.

Även om investeringskostnaden minskat är det fortfarande en kännbar kostnad att skaffa egen el, men att det lönar sig på sikt är helt klart eftersom du både spar pengar på el du inte köper och tjänar pengar på el du säljer. På köpet får du njuta av sådant som att dammsuga hemmet klimatrent.

Eva Jönsson

Eva Jönsson, Framgården i Skylnäs.

Framgården skördar egen el

Eva Jönsson på Framgården i Skylnäs är en av dem som insett fördelarna med solel. För tre år sedan investerade hon i solceller på ladugårdstaket och blev så nöjd att hon satsade på fler tak året därpå. På gården strävar de efter att vara så självförsörjande som möjligt och kan nu, förutom mjölk, kött, ägg och grönsaker också skörda egenproducerad el.

Eva säger att det är roligt följa den ström de producerar i realtid i en app.

– I somras fick vi el över som vi sålde. Vi fick alltså pengar för strömmen, det är jättehäftigt!

Enligt deras beräkningar kommer investeringen ha betalat sig på åtta år.

Förutom solceller till hushållselen har Framgården satt upp solfångare för varmvatten sommartid. Vintertid är det flis från skogsrester som värmer husen. Nästa steg blir att skaffa en laddstolpe för de konferensgäster som har elbil, och för att sätta en till prick på laddinfrastrukturskartan, som Eva har märkt är något som efterfrågas.

 

Tips för dig som vill bli elproducent

 
  • Ta kontakt med Bräcke kommuns energirådgivare Malin för att få hjälp kring hur du ska tänka – hur stort du ska satsa, vilka regler du måste förhålla dig till, vilka installatörer som finns i länet och så vidare. Tjänsten är kostnadsfri och du når Malin på: malin.leifsson@bracke.se, 073-460 57 18
  • www.solcellskollen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller www.solkollen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du skriva in din adress och själv undersöka förutsättningarna för solel på ditt hus och räkna på ekonomin.
  • www.energirad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Energirådgivarna i Jämtland Härjedalen) finns information och länkar om solel och solvärme. Där finns även en lista på installatörer möjliga att anlita.
Sidan publicerad 2019-07-30 av Stina Hylén