Dela sidan på sociala medier

Barn som far illa

Socialtjänsten ska verka för att barn som bor i kommunen ska få växa upp under trygga förhållanden. Om ett barn riskerar att fara illa på något sätt är det socialtjänstens skyldighet att bistå barn och föräldrar med råd, stöd samt eventuell behandling och vård.

Det yttersta ansvaret för barn och ungdomar som riskerar att fara illa ligger hos socialtjänsten. Men även andra, t ex skola och sjukvård, är enligt socialtjänstlagen skyldig att anmäla och lämna uppgifter till socialtjänsten, när de i sin verksamhet kommer i kontakt med unga som de bedömer kan behöva särskilt stöd eller skydd. Även allmänheten bör höra av sig till socialtjänsten om man tror att barn behöver hjälp.

Om du som privatperson vill göra en anonym anmälan ska du inte tala om ditt namn eller skicka en skriftlig anmälan från en e-post som talar om vem du är. Det bästa är naturligtvis att anmälan inte är anonym. Om anmälan är anonym kan socialtjänsten inte ta kontkat med anmälaren för att exempelvis ställa frågor om anmälan, exempelvis om det finns mer information att hämta.

Vad kan du som privatperson göra?

Rädda Barnens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns det bra information om vad du som vuxen privatperson kan göra om du är orolig för att någon annans barn inte mår bra eller far illa.

Kontaktuppgifter för orosanmälan

För att göra en orosanmälan kontaktar du växeln på 0693-161 00. Mottagningstelefon är till för akuta ärenden när växeln är stängd, och som inte kan vänta till kommande vardag. Telefonnummret är 070-304 33 35.

Orosanmälan kan även göras genom Bräcke kommuns e-tjänst, se nedan under relaterad information.

Du kan också skriva ut och lämna in blankett för orosanmälan, se nedan under relaterad information.

Vid akut läge utanför kontorstid, ring 112 och begär social beredskap i Bräcke kommun.  

Viktig information

IP-adresser loggas automatiskt av Bräcke kommun.
IP-adresser är en offentlig handling som kan begäras ut.

Sidan publicerad 2024-04-19 av Mariell Sidén