Om dödsboet saknar tillgångar, eller då tillgångarna inte täcker kostnad för begravning samt utigifter vid dödsfallet kan kommunen i vissa fal hjälpa till att göra en enklare bouppteckning, en så kallad dödsboanmälan.
Kommunen kan endast göra dödsboanmälan om samtliga dödsbodelägare vill dett, om det (i vissa fall) inte finns något testamente samt att den som gått bort inte äger saker som är ekonomiskt värdefulla.
Om dödsbodelägarna ser att tillgångarna inte är tillräckliga eller saknas ska kontakt tas med dödsbohandläggare vid Bräcke kommun, se kontaktuppgifter nedan. Socialtjänsten kommer efter det skicka ut information samt underlagsblankett som ska fyllas av dödsbodelägarna. Om annan person än delägarna ska företräda dödsboet krävs fullmakt.
Dödsbohandläggaren värderar sedan dödsboet och går igenom dödsboets tillgångar och skulder. Dödsboanmälan gäller för den ekonomiska situationen på dödsdagen samt de tillgångar som eventuellt tillkommit efteråt, exempelvis försäkringspengar eller försäljning av tillgångar. En dödsboanmälan bör göras senast inom två månader efter dödsfallet.
Om den avlidne inte har tillräckligt med pengar till begravningen kan kommunen hjälpa till med ekonomiskt bistånd till begravningen. Enligt Bräcke kommuns riktlinjer avser det kostnad upp till ett halvt prisbasbelopp.
Broschyr om dödsboanmälan Pdf, 686.2 kB, öppnas i nytt fönster.