Dela sidan på sociala medier

Utveckling kring S:t Olavsleden

Bilden visar S:t Olavsledens logga

2013 nyinvigdes den över 1000 år gamla pilgrimsleden S:t Olavsleden, som går mellan Selånger och Trondheim via Bräcke och Stiklestad. Visionen är att S:t Olavsleden ska bli det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsfärden till Spanien.

Bilden visar en stolpe med S:t Olavsledens logga med vatten i bakgrunden

Fakta om S:t Olovsleden

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom stora skogar, över fjäll, längs sjöar och historiska platser. Det går att gå, springa, cykla och rida längs leden.

Historisk vandring

S:t Olavsleden härstammar från år 1030 då den avsatte dansk-norske kungen Olav Haraldsson landsteg i Sundsvall och vandrade mot Norge för att återta kronan. Under ett slag dödades Olav Haraldsson och förunderliga saker hände vid hans grav. Hans kropp flyttades till Nidaros, dagens Trondheim, och runt hans grav byggdes Nidarosdomen. Platsen blev en helig plats som besöktes av många pilgrimer.

Under medeltiden var Nidaros (Trondheim) ett av de stora pilgrimsmålen, tillsammans med Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela.

Kommunen har samlat en del information om själva vandringsleden på brackenasta.se, sidan S:t Olavsleden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

stolavsleden.com/sv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information, boenden och kartor.

Bilden visar S:t Olovsledens logga med text
Sidan publicerad 2023-07-12 av Stina Hylén