Dela sidan på sociala medier

Biblioteken erbjuder

Vi har ett stort urval av både skön- och facklitteratur. Vi kan erbjuda många olika slags medier, till exempel cd-böcker, filmer, tidningar och tidskrifter.

Mijjen leah gærjah gelline gïeline –
Buerie båeteme jïjtjedh gærjagåatan gïehtjedidh maam maehtebe dutnjien faaledh!

Barn läser bok

Barn och ungdom

Vi kan erbjuda dig massor att både läsa och lyssna på för lust, spänning och kunskap. Vi har böcker på många olika språk, men kanske saknas det något språk hos oss? Säg gärna till så försöker vi ordna det!

Student

Om du studerar, både via någon skola eller på egen hand, kan vi på olika sätt hjälpa dig finna den litteratur du söker. Kom ihåg att först höra med din skola om de tillhandahåller litteratur, eller om de kanske föredrar att du använder dig av deras bibliotek i första hand. Vi har särskilda regler för fjärrlån, och du kan läsa vad som gäller i vårt länkade dokument Pdf, 334.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Databaser

Vi erbjuder databaser med tex tidningar från hela världen eller arkiv för släktforskning. Du kan använda dem hemifrån om du har ditt lånekort och pinkod redo.

Internet

Vi har ett flertal datorer uppkopplade mot internet, som också har Word och Excel installerade. Vi kan erbjuda färgutskrift på alla våra bibliotek. Välkommen att boka dator hos oss. Vi har också ett trådlöst nätverk som du kan få tillgång till om du vill använda din egen dator/platta/mobil!

Mångspråk

På biblioteken finns böcker på många språk. Vi har böcker på våra minoritetsspråk, såväl som andra språk. Det går också att låna in litteratur på andra språk från andra bibliotek, så fråga gärna om du tycker att det är något som saknas. Vi kommer att göra vårt bästa för att tillgodose ditt behov av litteratur på önskat språk.

Släktforskare

Vi kan erbjuda gratis uppkoppling till Arkiv Digital. Tillgång till SVAR finns också. Naturligtvis kan du också låna litteratur kring ämnet släktforskning.

Trots att det gamla systemet med mikrofischekort har upphört, så har vi kvar mikrofischekort från våra lokala församlingar, samt även läsapparat till dem. Det går alltså alldeles utmärkt att använda sig av dem om du skulle vilja det.

Tidskrift- och tidningsläsare

Hos oss kan du läsa dagstidningar och tidskrifter. Du kan även låna hem alla tidskrifter, utom det senaste numret. Vill du veta vilka vi prenumerar på kan du gå in på rubriken Tidningar & tidskrifter i menyn. Du kan också få tillgång till Press Reader, där du kan ladda ned tidskrifter till din platta/mobil/dator.

Boklyssnare

Vi kan erbjuda alla våra låntagare ett stort urval av ljudböcker i formaten cd och MP3.

Du som är synskadad eller har lässvårigheter kan låna talböcker (DAISY) hos oss. Dessa kan du lyssna på via en speciell spelare, DAISY-spelare, eller via vissa MP3-spelare och via dator. Urvalet av DAISY-böcker är mycket stort. Finner du inte det du vill ha i vår katalog, så tveka inte att höra av dig. Vi kan göra underverk! Du kan också få tillgång till dessa böcker via en app, Legimus, där du antingen lyssnar strömmande eller laddar ned, så tveka inte att höra av dig till oss om du känner att det här är något för dig.

Filmintresserad

I Bräcke och Gällö kan du låna dvdfilmer och en och annan videofilm. Lånetiden för dessa är sju dagar. 

Du kan också strömma film genom filmtjänsten Cineasterna. Du kan låna 4 filmer/månad. Lånetiden på dessa filmer är 48 timmar. Nu kan du också få undertexterna upplästa på ditt språk genom att använda tjänsten SubReader.

Sidan publicerad 2023-10-10 av Susanne Rattfelt