Dela sidan på sociala medier

Lästips och topplistor


Boktips från oss i bibliotekspersonalen!

Vuxenböcker


Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Ilka Jensen är 40 år och har inte hört av sin far sedan han lämnade familjen och stack till USA för 33 år sedan. Nu får hon veta att han dött och att hon är nämnd i hans testamente. För att få svar på varför han aldrig hört av sig, hur hans liv varit och vem han egentligen var, så åker hon dit.

Det blir dock lite mer komplicerat än hon tänkt sig. Pappans nya familj vill inte veta av henne, arvet består av en konkursmässig begravningsbyrå och hon dras dessutom in i ett gammalt mordfall.

Den här boken var en perfekt distraktion från både Covid-19 och påskens stormvindar, lättsam men ändå tänkvärd. Nu är det bara att vänta på att nummer två i denna planerade trilogi kommer ut.

En halv värld bort av Mike Gayle.

Boken handlar om två syskon vars förutsättningar plötsligt ändrades, och gav den ena ett liv som den andre enbart kunde drömma om. Det är en gripande, varm och sorglig berättelse om kärleken till familjen. Hur viktigt det är att veta sin bakgrund för att riktigt förstå vem man är. Den är en riktig bladvändare.

De drabbade av Karin Wahlberg

Detta är den nionde deckaren med polisen Claes Claesson och läkaren Veronika Lundborg. Den första boken kom redan 2001. Claes och Veronika är numera gifta och har flyttat till Lund. Döttrarna har börjat i nya skolor och de själva på nya arbetsplatser.

När en kvinna hittas mördad i en sommarstuga blir det Claes Claessons första fall med de nya arbetskamraterna. De intervjuar anhöriga och arbetskamrater i Regionledningen för vården i Skåne. Hennes exman är den siste som pratade med henne. En arbetskamrat ruvar på gamla oförrätter från skoltiden. Hennes okände älskare är svår att hitta. Vittnen berättar om en vit bil. Spåren är många att följa.

Det är en lågmäld deckare som skildrar dagens svenska samhälle. Resursbrist i vården, hur besparingar slår, cancersjukdom och mobbning i skolan är några teman i boken. Som läkare vet Karin Wahlberg vad hon skriver om. Jag tycker om hennes böcker.

Sveket av Linwood Barclay

David Harwood blir av med jobbet som journalist. Han är änkling och lever ensam med sin son och ser sig då tvungen att flytta hem till föräldrarna i den lilla staden Promise Falls, en stad i ekonomisk nedgång. När han en dag åker och hälsar på sin kusin Marla upptäcker han till sin förvåning att hon har ett barn, hon säger att en ängel har lämnat det hos henne. David får också höra att en kvinna i staden blivit mördad i sitt hem och hennes baby är försvunnen. Många förvecklingar uppstår, händelser som kanske hör ihop. Det är en mycket spännande thriller med Promise Falls som kuliss till allt som sker. Detta är den första i en trilogi där tredje delen (”23”) kommer ut på svenska i april. Barclay har skrivit andra fristående böcker där karaktärer i Promise Falls återkommer som bifigurer eller huvudpersoner.

Vi vill också tipsa om en klassisk läsupplevelse i ny tappning; Ormens väg på Hälleberget av Torgny Lindgren. Vi har den förstås på biblioteken som pappersbok, men du kan också lyssna på den i Sveriges Radios app, inläst på norsjöbondska av författaren själv. I Lundströms bokradio i P1 finns sedan en bokcirkel i tre delar, där programledaren Marie Lundström tillsammans med Marie Göranzon och Olof Wretling resonerar om denna säregna historia från Västerbottens inland.

Barnbokstips

Hilda och gymnastikdräkten av Christina Lindström

6-9 år. Hilda bor med mamma och storebror i ett hyreshus. Hennes bästa kompisar, Bella och Henning, bor också där. En dag berättar Bella att hon börjat på gympa. Henning och Hilda vill också börja, men väl där så ser Hilda att alla har gymnastikdräkter. Hon själv har brorsans shorts och en t-shirt. Hon ber mamma köpa en dräkt, men mamma har inte riktigt råd med en. När mamma ska på fest och sova borta, så ska pappa komma från Norge och vara barnvakt åt barnen. Hilda får en idé: kanske pappa kan köpa dräkten, så hon också kan vara lika fin som de andra i gympagruppen när de ska sin märkesdag? En bok som är både rolig och tänkvärd. Det finns fler böcker i serien!

Sagan av Sanna Borell

Bilderbok. En tjej går ut i skogen med sin blåbärskorg. På sin skogstur är hon med om alla möjliga, spännande, saker; hon jagas av ett gäng vargar, blir bjuden på tårtkalas av en märklig kanin och efter en genomläsning så står det klart att det verkligen är sant som det står i boken: ”Vilken tur att det finns ambulanser för kaniner”. En spännande berättelse med mycket humor och oväntade händelser.

Familjen av Cecilia Lidbeck

Från 10-11 år. Ella har alltid bott på Gården, som är ett kollektiv, en sekt. Vem som är hennes riktiga föräldrar är det ingen som vet. Gården är inhägnad, ingen får gå utanför till den ”onda” världen utom Far som styr allt. Allt barnen på Gården kan om världen har de fått veta genom Far och hans syster. De lever på självhushåll och är övertygade om att kollapsen för jorden är nära, och att folk som bor ute i världen inte har fattat det. Där ute är allt förgiftat, barnen dör, ingen går i skola tror de. Men en dag när Ella är ute och går i naturen får hon kontakt med en pojke som är strax utanför stängslet. Så småningom blir de vänner men först försöker Ella rädda honom från att gå under i kollapsen. Och Ella börjar begripa att allt som Far säger inte stämmer. Spännande och välskrivet.

Trevlig läsning!

Sidan publicerad 2020-04-21 av Susanne Rattfelt