Dela sidan på sociala medier

Laddbara bilar/laddstolpar

laddplats

En av laddplatserna vid Bräcke tågstation. Foto: Kai Lundin

Varför elbil?

Många i Bräcke kommun har långa pendlingssträckor och då kan elbil vara ett bra alternativ för att minska sina koldioxidutsläpp från transporter. Elbilar är ofta dyra i inköp än så länge, men för den som kör mycket kan totalkostnaden bli fördelaktig eftersom driftskostnaderna är lägre.

Laddning hemma

80-90 procent av laddningen sker hemma och därför är det viktigt att ha tillgång till en laddplats där bilen står parkerad. Det är även möjligt att ladda i ett vanligt eluttag, men av brandsäkerhetsskäl är det inte rekommenderat. Läs mer om detta på elsakerhetsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du som villaägare, bostadsrättsförening/fastighetsägare eller företagare har frågor kring vad du ska tänka på när du installerar en laddbox eller laddstolpar är du välkommen att kontakta Bräcke kommuns energi- och klimatrådgivare (se kontaktuppgifter längre ner på sidan).

Publika laddare

När du laddar på vägen finns det publika laddplatser. Vissa företag erbjuder gratis laddning till sina kunder, men oftast kostar det att ladda. Betalning sker med operatörens laddkort eller app. Hur fort det går att ladda beror på både vilken effekt laddaren har och vilken effekt bilen kan ta emot.

Publika laddare är oftast antingen snabbladdare eller semisnabbladdare. I Bräcke finns både semisnabbladdare och snabbladdare vid tågstationen. Laddstationer finns också vid MidSweden365 i Gällö.

Effekt och databaser

Semisnabbladdare har ofta en laddeffekt mellan 7-22 kW AC. När bilen laddas med AC beror det på inbyggda ombordladdare hur hög effekt som kan tas emot. Snabbladdning sker med effekter från 50 kW DC och uppåt. Även när det gäller snabbladdning skiljer det sig mellan olika bilmodeller hur hög effekt de kan ta emot. Det finns även olika standarder för laddkontakter där Typ2 och CCS är europeisk standard för AC respektive DC. Asiatisk standard är Typ 1 och CHAdeMO.

Hitta en laddstation

Det finns en tjänst som heter chargefinder där du kan söka efter laddstationer nära dig eller nära en viss ort:

chargefinder.com/se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd för laddplatser

"Ladda bilen" är ett ekonomiskt stöd att söka för privatpersoner, organisationer och företag som installerar laddplatser. Företag och organisationer som vill erbjuda publik laddning kan söka Klimatklivet. Läs mer om bidrag för laddstation på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad 2024-01-22 av Stina Hylén