Dela sidan på sociala medier

Avfall och återvinning

Information om hushållsavfall angående Covid-19

Folkhälsomyndigheten uttalar att extra åtgärder inte behöver införas för hantering av hushållsavfall när det gäller Covid-19. Renhållningen håller sig uppdaterad via Avfall Sverige. Informationen uppdateras på hemsidan om den förändras.

Här har vi samlat information om sophämtning, hur du ska sortera ditt avfall och var du kan lämna det. På flikarna under den här sidan hittar du mer information om avfall och återvinning, bland annat hur mycket sophämtningen och slamtömningen kostar.

skylt där det står återvinningscentral

Sophämtning

Kommunen har uppdraget att samla in och ta hand om hushållsavfallet. I begreppet hushållsavfall ingår flera olika avfallsslag, där varje avfallsslag ska hanteras lite olika. Det enda du ska slänga i ditt vanliga sopkärl är det som inte kan återvinnas eller komposteras.

Sophämtningen i kommunen sköts på entreprenad av Allmiljö AB. Bilen går alla veckor året om, även röda dagar. Turlistan hittar du på sidan Turlista, sophämtning. Länk till annan webbplats.

Om du har villa eller fritidshus behöver du beställa renhållning, läs om vad som ingår på sidan Vad kostar det?

Återvinningsstationer (ÅVS)

En förutsättning för att kommunen ska kunna hantera de olika avfallstyperna på ett säkert och effektivt sätt, är att avfallet källsorterats. Därför ber vi dig att källsortera papper, plast, metall, glas och tidningar på någon av de åtta återvinningsstationer som finns i kommunen, som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Är du osäker på vad du ska slänga var, sök i vår sorteringsguide.

Återvinningscentraler (ÅVC)

Du behöver slänga hushållets grovavfall och farligt avfall på någon av kommunens återvinningscentraler, det avfallet får inte slängas i sopkärlet för hushållsavfall. Är du osäker på vad du ska slänga var, sök i vår sorteringsguide.

I kommunen finns tre återvinningscentraler med följande öppettider 2022. Alla öppettider på vardagar avser helgfria vardagar. Röda dagar är återvinningscentralerna stängda.

Öppettider Bräcke ÅVC

(2,5 km norr om Bräcke, skyltat från E14)                                                                                

Öppettider året om:
Måndag 13.00-18.00
Onsdag 07.30-13.00

Avvikelser och förtydliganden
18 april Annandag påsk: STÄNGT
6 juni Nationaldag: STÄNGT
26 december Annandag jul: STÄNGT

Öppettider Gällö ÅVC

(Industriområdet söder om Gällö, skyltat från E14)

Öppettider året om:
Tisdag 07.30-10.00
Torsdag 13.00-18.00

Avvikelser och förtydliganden
Torsdag 26/5 (Kristi himmelsfärds dag): STÄNGT      
Lördagsöppet 28/5 10.00 - 16.00

Öppettider Kälarne ÅVC

(Västanedevägen 3)

Öppettider året om:
Tisdag 13.00-18.00     

Avvikelser och förtydliganden
                                                                                

Grovavfall

En gång per år hämtar kommunen grovavfall hos hushåll. Det brukar ske under våren. Till hushållens grovavfall räknas skrymmande hushållsavfall som inte går ner i det vanliga sopkärlet, t.ex. möbler eller sådant avfall som av andra anledningar inte ska läggas där, t.ex. porslin och saker av metall. Bildelar, bygg och rivningsavfall, toalettstolar, varmvattenberedare och liknande hämtas inte. Grovavfallet måste kunna hanteras av en (1) person och ska ställas ut dagen innan hämtning på samma plats som ditt vanliga kärl.

Brännbart hushållsavfall av mindre storlek, t ex böcker, skor och kläder, ska läggas i ditt vanliga sopkärl.

Läs mer på sidan Grovsopsinsamling

Adressändring

Kom ihåg att anmäla till kommunen om du säljer ditt hus, eller byter adress så att vi har  aktuella uppgifter i vårt kundregister.

Blankett för anmälan om ägarbyte vatten-/renhållning-/slam- abonnemang. Pdf, 211.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad 2022-11-28 av Linnea Ingelsson