Dela sidan på sociala medier

Avfall och återvinning

Information om hushållsavfall angående Covid-19

Folkhälsomyndigheten uttalar att extra åtgärder inte behöver införas för hantering av hushållsavfall när det gäller Coronavirus Covid-19. Renhållningen håller sig uppdaterad via Avfall Sverige. Informationen uppdateras på hemsidan om den förändras.

Här har vi samlat information om sophämtning, hur du ska sortera ditt avfall och var du kan lämna det. På flikarna till vänster hittar du mer information om avfall och återvinning, bland annat hur mycket sophämtningen och slamtömningen kostar.

Vill du få en överblick över regler och avgifter kring sophämtning, återvinning och slamtömning i kommunen kan du kika i vår Renhållningsbroschyr för 2020 (pdf).PDF Där finns också öppettider och turlistor.

Kommunen har uppdraget att samla in och ta hand om hushållsavfallet.
I begreppet hushållsavfall ingår flera olika avfallslag, där varje avfallsslag ska hanteras lite olika. Det enda du ska slänga i ditt vanliga sopkärl är det som inte kan återvinnas eller komposteras.

Återvinning

En förutsättning för att kommunen ska kunna hantera de olika avfallstyperna på ett säkert och effektivt sätt, är att avfallet källsorterats. Därför ber vi dig att källsortera papper, plast, metall, glas och tidningar på någon av kommunen åtta återvinningsstationer.

Återvinningscentraler

Du behöver slänga hushållets grovavfall och farligt avfall på närmaste återvinningscentral, de avfallet får inte slängas i sopkärlet för hushållsavfall. I kommunen finns tre återvinningscentraler med följande öppettider 2020.

Bräcke
(2,5 km norr om Bräcke, skyltat från E14)

Öppettider året om                                                                                     

Måndag 13.00-18.00 och Onsdag 07.30-13.00

Avvikelser och förtydliganden
Måndag 13/4 (annandag påsk): stängt

Gällö
(Industriområdet söder om Gällö, skyltat från E14)
Tisdag 07.30-10.00 och Torsdag 13.00-18.00

Avvikelser och förtydliganden
Torsdag 9/4 (skärtorsdagen): kl.13.00-16.00
Torsdag 21/5 (Kristi himmelsfärds dag): stängt         
Torsdag 24/12: stängt

Kälarne
(Västanedevägen 3)
Tisdagar 13.00-18.00                                                                                                        Avvikelser och förtydliganden                                                                                                  

Alla öppettider på vardagar avser helgfria vardagar. Röda dagar är återvinningscentralerna stängda. Dag före röd dag stänger återvinningscentralerna kl 16.00.

Grovavfall

En gång per år hämtar kommunen grovavfall hos hushåll. Det brukar ske under våren. Till hushållens grovavfall räknas skrymmande hushållsavfall som inte går ner i det vanliga sopkärlet t ex möbler eller sådant avfall som av andra anledningar inte ska läggas där t ex porslin och saker av metall.

Bildelar, bygg och rivningsavfall, toalettstolar, varmvattenberedare och liknande hämtas inte.

Grovavfallet måste kunna hanteras av en person och ska ställas ut dagen innan hämtning på samma plats som ert vanliga kärl.

OBS! brännbart hushållsavfall av mindre storlek, t ex böcker, skor och kläder, ska läggas i ert vanliga sopkärl. Grovsopsinsamling 2020 öppnas i nytt fönster

Sophämtning

Sophämtningen i hela kommunen sköts på entreprenad av Lundstams Återvinning AB. Bilen går alla veckor året om, även röda dagar. Turlistan hittar du på vår sida Turlista, sophämtning.länk till annan webbplats

Om du har villa eller fritidshus behöver du beställa renhållning, läs om vad som ingår på sidan Vad kostar det?

Adressändring

Kom ihåg att anmäla till kommunen om du säljer ditt hus, eller byter adress så att vi har  aktuella uppgifter i vårt kundregister.

Blankett för anmälan om ägarbyte vatten-/renhållning-/slam- abonnemang.PDF

Sidan publicerad 2020-10-01 av Stina Hylén