Eliten gjorde upp om SM-titeln i Gällö

Den 6-7 april arrangerades SM och FIS-tävlingar i skicross i Mickelbacken med både yngre åkare och världseliten som deltagare. Skicrossbanan invigdes i mars 2022 och nu arrangerade Gällö för första gången SM.

Under tre års tid har Gällö SK byggt upp skicrossbanan i Mickelbacken som invigdes i mars 2022. Den 6-7 april arrangerades både SM i skicross och en FIS-tävling med internationella deltagare i Mickelbacken. Skicrossbanan består av delar som är byggda med grävmaskiner under barmarkssäsongen de senaste tre somrarna och med snö och pistmaskin under vintern. Den översta delen gjordes i början av säsongen och sedan har Gällö SK, med hjälp av skidförbundet och Idre fjäll, byggt på banan i etapper.

– Arbetet har varit intensivt och totalt har säkert 25 personer varit inblandade i att bygga olika saker i banan. Utöver det tillkommer allt arbete med att tillverka snö. Snöläggningen tar ofattbara 60 dygn med vårt gamla snösystem så vi hoppas kunna byta ut det till ett mer effektivt och miljövänligt system, säger Kalle Persson ordförande i Gällö SK.

Över 100 åkare i olika åldrar deltog under tävlingarna. De yngre åkarna fick möjlighet att träffa och åka i samma backe som eliten. Under söndagens FIS-tävlingar fanns deltagare från bland annat Japan, USA, Australien och Slovakien, många hade alltså rest långt för att få tävla i Mickelbackens bana.

– Dagarna var fantastiska med mycket nöjda åkare. De utländska tävlande uppskattade anläggningen och det fina mottagande de fått. Många ville gärna komma tillbaka, Säger Kalle Persson.

Mickelbacken ägs av Bräcke kommun och drivs av Gällö SK. Det är många timmar ideellt arbete som ligger bakom möjligheten att få stå värd för SM och att hålla backen öppen för allmänheten resterande del av skidsäsongen.

– Vi kommer fortsätta att utveckla Mickelbacken med olika evenemang men grunden är ju att vi har en trevlig anläggning i kommunen för alla som vill åka skidor och att vi i klubben arbetar för att bevara det enorma ideella engagemang som finns i bygden och som är en förutsättning för att kunna hålla backen öppen, säger Kalle Persson.

bild på skylt i mickelbacken och texten eliten gjorde upp om sm-titeln i gällö
Sidan publicerad 2024-04-26 av Linnea Ingelsson