Dela sidan på sociala medier

Vanliga frågor / FAQ

Här hittar du svar på vanliga frågor som kommer in till Bräcke kommun.

Kommun och politik

Fråga: Vilket parti styr i Bräcke?
Svar: Socialdemokraterna och Centerpartiet har bildat en majoritet. Du kan se mandatfördelningen på sidan Kommunfullmäktige. Öppnas i nytt fönster.

Fråga: Hur kan jag kontakta politiker i fullmäktige och nämnder?
Svar: Alla kontaktuppgifter finns samlade på sidan Ledamöter och ersättare. Öppnas i nytt fönster.

Fråga: Vem är kommundirektör?
Svar: Bengt Flykt är kommundirektör.

Fråga: Vad heter kommunalrådet?
Svar: Richard Nilsson (S)

Barn och utbildning

Fråga: Går det att få förtur till t.ex. plats inom förskola?
Svar: Vi har inga förtursregler.

Fråga: Finns det friskolor i Bräcke?
Svar: Nej, det finns inga friskolor men två förskolekooperativ. Läs mer under Barn och utbildning.

Fråga: Vad är det för skolmat idag?
Svar: Du hittar skolmatsedeln via skolmaten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det finns även en app till Android och iPhone där du snabbt kan se vad det blir för skolmat.

Fråga: Vem är skolchef?
Svar: Anna Jensén Salmonsson är chef för skolavdelningen. Kontaktuppgifter hittar du under Barn och utbildning.

Fråga: Vad gäller för barn i behov av särskilt stöd?
Svar: Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska anvisas plats i förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg utifrån barnets eget behov.

Kultur och fritid

Fråga: Finns det någon sim/sporthall?
Svar: Ja, det finns flera. Under Kultur och fritid hittar du info om våra idrottsanläggningar.

Fråga: Var ligger biblioteket?
Svar: Det finns tre folk- och skolbibliotek i kommunen. De finns på Hantverksgatan 25 i Bräcke, på Skolvägen 6 i Gällö och på Södervägen 4 i Kälarne. Mer information hittar du på sidorna om bibliotek.

Fråga: Finns det någon lista på föreningar i Bräcke?
Svar: Ja, men den kan vi inte publicera här med anledning av GDPR. De flesta föreningar har kontaktuppgifter som är relaterade till privatpersoner, och den typen av uppgifter kan vi inte publicera utan samtycke. Om du letar en särskild typ av föreningar eller vill veta t.ex. hur många idrottsföreningar som finns får du mejla, så förmedlar vi de uppgifter vi kan.

Fråga: Var ligger badplatsen?
Svar: I Bräcke kommun finns 700 sjöar, men inga kommunalt hållna badplatser. För tips om saker att göra på fritiden, besök hemsidan www.brackenasta.se och fliken Se & Göra. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygga, bo och miljö

Fråga: Jag vill söka bygglov, hur gör jag?
Svar: Bygg och miljönämndens blanketter hittar du på sidan E-tjänster och blanketter. Du hittar information om bygglov på sidorna under Bygga, bo och miljö.

Fråga: Vem ansvarar för vägar och gator?
Svar: Bräcke kommuns avdelning för teknik och infrastruktur ansvarar för gatorna i våra samhällen. Landsvägar faller under Trafikverkets ansvar.

Fråga: Hur felanmäler man?
Svar: Felanmälningen har telefontid Må-fr 08:00-09:30, 13:30-14:00 och numret dit är 0693-169 20. Efter kontorstid är det 063-10 10 55 som gäller för alla felanmälningar.

Fråga: Var ligger sopstationen?
Svar: För karta och öppettider, besök sidan Avfall och återvinning.

Fråga: Var kan jag tanka alternativa drivmedel?
Svar: I Bräcke kan du tanka E85 etanol på OKQ8 på Riksvägen Bräcke och på OKQ8 vid E14 Gällö.

Fråga: När är det sandsopning?
Svar: Sandsopningen startar så fort vädret tillåter det i april.

Stöd och omsorg

Fråga: Vem är socialchef?
Svar: Anneli Valter är chef för vård- och socialavdelningen och Malin Edler är biträdande chef. Cecilia Lindstein är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Näringsliv

Fråga: Hur ansöker jag om serveringstillstånd?
Svar: Du hittar information på sidan Serveringstillstånd.

Fråga: Finns det någon lista på företag i Bräcke kommun?
Svar: Ja, vi har ett företagsregister som finns under fliken Företagande och utveckling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbsidan

Fråga: Varför är inte sida x uppdaterad?
Svar: Vi uppdaterar sidorna på bracke.se kontinuerligt. Hittar du någon inaktuell information på bracke.se ser vi gärna att du kontaktar vår kommunikatör: stina.hylen@bracke.se

Fråga: Hur följer ni webbtillgänglighetslagen?
Svar: På sidan Tillgänglighetsredogörelse beskriver vi hur vi jobbar för att bracke.se ska vara tillgänglig för alla, inklusive personer med funktionsvariationer. På samma sida kan du lämna synpunkter kring detta.

Övrigt

Fråga: Hur många invånare bor i kommunen?
Svar: 6099 (siffror från november 2023).

Fråga: Hör hög är skatten?
Svar: Den totala kommunalskatten 2020 är 35,09 % och inkluderar skatt till kommunen, regionen samt genomsnittlig begravningsavgift och kyrkoavgift.

Fråga: Finns det en turistbyrå?
Svar: Nej, Bräcke har ingen fysisk turistbyrå, men du hittar turistinformation på hemsidan www.brackenasta.se, under fliken Se & Göra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också få information på någon av våra Infopoints. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fråga: Finns det konsumentrådgivning ?
Svar: Kommunen har ingen egen konsumentrådgivningstjänst utan hänvisar till Konsumentverkets upplysningstjänst som heter Hallå konsument. Länk till annan webbplats. Här hittar du svar på  många frågor i frågebanken och det finns också möjlighet att ringa eller ställa en fråga via chatten. Telefonnummret är 0771 525 525.

Fråga: Var kan jag parkera i Bräcke?
Svar: Bräcke kommun tar inte ut några avgifter för sina allmänna parkeringplatser på kommunens gator och vägar. Parkeringen är gratis. Parkering får ske i enlighet med gällande bestämmelser och skyltning på den aktuella platsen.

Fråga: Var lämnar man deklarationen?
Svar: Du kan lämna din deklaration på skatteverket i Östersund eller elektroniskt. Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan ge dig mer information.

Fråga: Var finns det en hälsocentral/vårdcentral?
Svar: Region Jämtland/Härjedalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har hälsocentraler i Bräcke och Kälarne. I Gällö finns en Distriktssköterskemottagning.

Fråga: Var ska jag vända mig när det blir strömavbrott?
Svar: Kontakta ditt nätbolag om du vill felanmäla elnätet.

Sidan publicerad 2024-01-19 av Linnea Ingelsson