Har du ett ärende ”på ditt bord” som har, eller som borde ha, kontakter med flera parter och som har behov av en bättre fungerande samplanering? Då kan STAR vara ett sätt att komma framåt!
Att stödja en individ att ansöka till STAR.
- Boka ett samtal med den person du tror kan behöva insatsen STAR. Undersök om ni har samma uppfattning av behovet och berätta om vad en medverkan i STAR innebär och kan vara bra för. Det finns bra information om insatsen på www.samjamt.se.
- Visa den sökande informationen på denna sida om vad STAR innebär. Om ni är överens om att göra en ansökan kan den göras på två sätt. Antingen genom att du i förväg skriver ut de blanketter och den information som behövs eller att ni tillsammans gör ansökan direkt på datorn och därefter skriver ut den. Tänk på att göra ansökan i en dialog och använd gärna den sökandes egna formuleringar. Var nyfiken, ställ följdfrågor och utforska svaren tillsammans.
- Skriv ut blanketten Ansökan och skicka dem till Bräcke kommuns STAR-samordnare eller att er verksamhetsrepresentanten för STAR tar materialet vidare och lyfter ärendet på nästa STAR-träff. STAR träffas en gång per månad.
- STAR:s samverkansteam träffas och tar upp ärendet. Ärendet utredds och alla i teamet bidrar med sitt perspektiv och sin erfarenhet. Tillsammans föreslås hur man i samverkan bör gå vidare för en gemensam planering.
- Efter mötet kan du förvänta dig en återkoppling av din organisations STAR-representant på hur ni ska gå vidare och vilka parter som skall ingå i en fortsatt planering.
- Om rekommendationen från samverkansteamet är att genomföra en individuell samplanering ska den initierande parten sammankalla berörda parter till en sådan träff. Den sökande ska då själv medverka och kan också själv föreslå att ta med sig egna kontaktpersoner som stöd.
- När samplanering skett och en ny handlingsplan är färdig med tydlig ansvarsfördelning är STAR som insats slut. Både den sökande och du som initierat ärendet kommer att få svara på en enkät om hur ni uppfattat insatsen.
STAR har till uppgift att skapa utveckling på tre nivåer
Strategisk:
- Att skapa en långsiktigt hållbar samverkansstruktur och samverkanskultur
- Att sträva efter lösningsfokus i samverkan med individens behov i fokus
Metod/gemensamt lärande:
- Att skapa förutsättningar för lärande på flera nivåer, inom och mellan organisationerna
- Att sprida verkningsfulla metoder och förhållningssätt
Individnära för personer med samordningsbehov:
- Att lyfta ärenden till ett samverkansteam för att skapa lärande och smidiga individuella lösningar
- Att alltid ha individens perspektiv och behov i fokus
- Att fler individer får möjlighet till individuella samplaneringar av hög kvalitet
Ett samverkansteam och en styrgrupp
Det finns även ett samverkansteam där personer från arbetsförmedlingen, försäkringskassan, psykiatrin, hälsocentralerna och Bräcke kommun deltar. Samverkansteamet träffas varje månad för att lyfta enskilda ärenden i behov av samplanering, samt att skapa ett gemensamt lärande. Samverkansteamet har som stöd en styrgrupp bestående av chefer från parterna med uppgiften:
- att följa det individnära arbetet
- att smidiga samverkansrutiner skapas
- att i övrigt skapa förutsättningar för en bra samverkan
När samverkan inte fungerar som den ska
När samverkan inte fungerar som den ska finns möjligheten att göra en avvikelse. Alla avvikelser hanteras av samordnaren för STAR och hanteras sedan av styrgruppen för ett löpande förbättringsarbete.