Dela sidan på sociala medier

God man, förvaltare och förmyndare

Personer som har svårt att själva tillvarata sina rättigheter och intressen kan behöva hjälp av andra, exempelvis genom godmanskap eller förvaltarskap.  

Ansökan om god man eller annan ställföreträdare kan göras för personer som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte kan ta hand om sig själva eller sin egendom. Den person som får en ställföreträdare till sin hjälp kallas för huvudman. Godmanskap är frivilligt, och en god man måste alltid ha sin huvudmans godkännande när det gäller olika åtgärder. Du kan läsa mer om uppdraget som ställföreträdare i informationsdokumenten nedan.

Intresserad av uppdrag hos oss?

Vi söker frivilliga personer som vill bli god man och förvaltare!

Lämna en intresseanmälan till ofn@bracke.se så berättar vi mer.

Överförmyndarnämnden i Bräcke och Berg

Hos alla kommuner ska det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Sedan 1 januari 2015 har Bräcke kommun en gemensam överförmyndarnämnd med Bergs kommun. Nämndens huvuduppgift är att utöva tillsyn och kontroll över förmynderskap, godmanskap och förvaltarskap. Uppdraget är reglerat i föräldrabalkens bestämmelser.

På vår sida Överförmyndarnämnden kan du läsa mer.

Överförmyndarkontoret

Överförmyndarkontoret är nämndens uppdragskontor och handlägger de dagliga tillsynsärenden som hör till den gemensamma nämnden. Bräcke är värdkommun för nämnden, och överförmyndarkontoret finns i Bräckes förvaltningshus. Välkommen att kontakta överförmyndarkontoret om du har frågor angående god man, förvaltare eller förmyndare.

Vill du komma på besök bokar du tid via e-post eller telefon, vi har telefontid vardagar kl 10-12. Se kontakuppgifter längst ner på sidan.

Sidan publicerad 2021-09-01 av Lisa Hakfelt