Fråga: På vilket sätt påverkas jag som boende i kommunen av att det tas fram en ny översiktsplan?
Svar: Översiktsplanen kan påverka dig som kommuninvånare på flera sätt. Den kan påverka vad som händer i ditt närområde, var nya bostäder byggs, och hur nära du har till parker och grönområden för vila och rekreation. Den kan också påverka hur vi bevarar kulturarv och natur med historiskt värde.
Eftersom den påverkar dig så kommer det att finnas möjligheter att lämna synpunkter under processen.
Fråga: Varför behöver det tas fram en ny översiktsplan?
Svar: Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Eftersom planen både ska vara strategisk och vägledande för beslut i plan- och lovärenden samt andra ärenden är det viktigt att översiktsplanen hålls uppdaterad och kommunen behöver därför arbeta med sin översiktsplanering kontinuerligt. Den gällande översiktsplanen är från 2003 och behöver därmed göras om.
Fråga: Vad är skillnaderna mellan den nya översiktsplanen och den gamla?
Svar: Den gamla översiktsplanen är från 2003 och enligt nya lagkrav kommer den att sluta gälla i slutet av år 2025. Den nya översiktsplanen är precis påbörjad och kommer ta avstamp utifrån den gamla översiktsplanen men anpassas utifrån nya riktlinjer, lagkrav och visioner som dagens invånare har.
Den nya översiktsplanen behöver bland annat utgå från ny lagstiftning och praxis som bland annat: förändringar i plan- och bygglagen och miljöbalken, barnkonventionen, miljökvalitetsnormer, agenda 2030 och politiken för gestaltad livsmiljö m.m. Dessutom ska nya översiktsplaner enligt nya lagkrav utformas för att vara digitala, vilket den förra inte var.
Fråga: Kommer den nya översiktsplanen påverka hur jag får bygga på min mark?
Svar: Översiktsplanen är bara vägledande och kommer inte styra hur du får bygga. Däremot visar översiktsplanen kommunens långsiktiga viljeriktning och pekar ut hur marken bör användas eller förändras i kommunen de kommande åren. Riktlinjerna i översiktsplanen blir vägledande för kommande detaljplanering och bygglovsprocess. Översiktsplanen omfattar hela kommunens yta. Det är först när något bestämts i en detaljplan, som ofta omfattar ett mindre område som ett kvarter eller by, som det blir juridisk bindande och påverkar hur du får bygga på din mark.
Fråga: Hur och när får jag tycka till om översiktsplanen?
Svar: Ett bra sätt att vara med i processen är att delta i de tidiga dialogerna som kommunen bjuder in till i november och december. Ju tidigare du delar sina tankar och idéer om framtiden, desto bättre för att kommunen ska kunna arbeta in dem i översiktsplanen.
Arbetet med översiktsplanen styrs av plan- och bygglagen och är en demokratisk process. Det innebär att det hålls samråd och granskningar där myndigheter, kommuner och andra berörda bjuds in till att komma med synpunkter. Det är även under samråd och granskning som kommunens invånare får inkomma med synpunkter.
Fråga: Vad är skillnaden på översiktsplan och detaljplan?
Svar: Översiktsplanen är ett kommunövergripande strategiskt dokument. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men ska vägleda vid framtagande detaljplaner. Detaljplaner är däremot juridiskt bindande och tas fram för mindre områden och reglerar mer i detalj, exempelvis hur högt och hur mycket man får bygga på sin fastighet. Detaljplaner ligger till grund för bland annat bygglov.