Dela sidan på sociala medier

Livsmedelshantering

Du som säljer mat och dryck eller vill börja med det, har många regler att följa.

Du som tänker starta en livsmedelsverksamhet ska ha en godkänd eller registrerad anläggning innan du börjar.

Detta berör alla, både privata och offentliga verksamheter, som med eller utan vinstsyfte bedriver någon form av livsmedelsverksamhet. Även privatpersoner och föreningar kan omfattas.

Vid ägarbyte måste lokalen godkännas eller registreras på nytt.

Både godkännande och registrering söks hos bygg- och miljöavdelningen.
För att avdelningen ska kunna göra en bedömning av de hygieniska riskerna behövs en ansökan med beskrivning av den tänkta verksamheten.

Om du inte är säker på vad som gäller för din verksamhet eller anläggning kan du kontakta bygg- och miljöavdelningen och fråga.

Avgift tas ut i samband med ansökan, se länk nedan.

Förutom den information som du finner i länken nedan, ställer Räddningstjänsten krav på bland annat utrymningsvägar. De ger även tillstånd för tillfällig hantering av brandfarlig vara, se länk nedan. 

Här finner du information om livsmedelshygien i hemmet, märkning av mat och hur du anmäler när du blivit matförgiftad.

Allt det du äter och dricker påverkar din hälsa. Det är därför viktigt med bra råvaror och att maten hanteras rätt. Livsmedelsinspektörerna i kommunen  kan ge dig rådgivning och information inom livsmedelsområdet. Vi ser också till att lagar och regler följs.

Här får du besked om vilka anläggningar det gäller och hur kontrollen fungerar.

I Bräcke finns ca 150 livsmedelsanläggningar som ska kontrolleras. Vanligast är restauranger, gatukök och pizzerior, livsmedelsbutiker och skolkök.
Livsmedelskontrollen består både av oanmälda inspektioner, besök på plats, och föranmälda revisioner samt av handläggning av ansökningar om godkännande eller registrering och klagomål. 

En godkännandeprövning kan påbörjas när företagaren lämnat in med en underskriven ansökan om att få bedriva livsmedelsverksamhet. Därefter kontaktas företagaren av någon av livsmedelsinspektörerna för att boka tid för inspektion. Inspektionen bör ske strax innan verksamheten förväntas påbörja.

Vid inspektionen kontrolleras lokaler med dess inredning och utrustning, personalens kompetens och lämplighet samt verksamhetens system för egenkontroll.  Om en anläggning inte uppfyller lagkraven kan kommunen utkräva ett så kallat villkorat godkännande på tre månader som ska ge företaget chans att åtgärda sina avvikelser. Det tillfälliga tillståndet kan förlängas till högst sex månader. Om lagkraven inte uppfylls efter sex månader måste verksamheten upphöra, permanent eller tillfälligt.

Vissa verksamheter som säljer livsmedel behöver dock inte alltid godkännas, utan behöver enbart anmäla sig till miljöenheten för en registrering. Det gäller verksamheter som enbart hanterar förpackade varor och inte själva bereder någon mat. Även för korvförsäljning och annan hantering av enkel karaktär och mindre omfattning kan det räcka med en registrering.

Oavsett om anläggningen ska registreras eller godkännas är företagaren skyldig att uppfylla alla relevanta krav i lagstiftningen, bland annat kravet på att ha ett system för egenkontroll. Det innebär att även "korvgubben" ska ha rutiner för bland annat inköp av varor och temperaturkontroll vid kylförvaring och varmhållning samt journalförda kontroller som visar att rutinerna följs. 

Sidan publicerad 2016-07-05 av Anna Jensén Salomonsson