Hur ska världens bästa klassrum se ut? (2023-05-08)

Publicerad 2023-05-08

Ett steg i planeringen av den nya skolan i Gällö är att ta in elevernas åsikter. För några veckor sen fick årskurs 1 sätta sig i mindre grupper och försöka svara på frågorna ”hur ska världens bästa klassrum se ut och hur ser ett klassrum som man lär sig bra i ut?”.

Barnen som diskuterar nya skolan

Eleverna fick i mindre grupper sitta och diskutera hur klassrummet i den nya skolan skulle se ut och idéerna började direkt flöda. Zakarias, Esther och Emil börjar med den viktiga frågan hur väggarna ska se ut och där går åsikterna isär.

– Jag tycker det ska vara blå väggar, säger Emil.

– Jag tycker inte det. Jag vill ha fjärilar och elefanter på väggarna, svarar Esther.

– Jag vill ha Pokémons på väggarna, alla Pokémons, och det finns typ flera 1000, säger Zakarias.

Förutom väggarna fanns det även många andra viktiga frågor att prata om i grupperna. Ska det vara bord eller bänkar? Ska man sitta ensam eller tillsammans med någon? Ska det finnas grupprum? Det finns mycket viktigt att diskutera. Alla verkar hålla med varandra om att grupprum är bra för lärandet så man kan gå undan och sitta lugnare ifall man behöver.

Några tycker också att lärarnas behov är viktiga för att lärandet ska bli bra.

– Vi tycker det ska finnas en kaffemaskin i klassrummet. Den är till fröknarna så dom inte blir sura, resonerar en av grupperna.

Alla elever och lärare på skolan ska få komma in med sina åsikter och idéer på hur den nya skolan ska utformas.

– Vi ska alla få tycka till. Men både jag och eleverna har ju bara sett gamla skolor, så då är det svårt att föreställa sig hur en ny skola ser ut, berättar Annelie Melin som är en av lärarna i årskurs 1 på Gällö skola.

Bilder på barnen i årskurs 1 under deras diskussioner om nya skolan
Barnen som diskuterar nya skolan
Sidan publicerad 2023-09-12 av Stina Hylén