Dela sidan på sociala medier

Trygghet och trivsel

Här hittar du information angående trivselregler och trygghet i hemmet.

Trygga hem

Alla har rätt att känna sig trygg i sitt hem. Utsätts du själv för våld eller vet du om någon som gör det finns det hjälp att få. Läs mer på sidan Våld i nära relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Balkong

Njut av din uteplats, men tänk på ett par saker. Skaka inte mattor eller liknande på balkongen. Din granne kan få in dammet i sin lägenhet. Att grilla eller elda är förenat med brandrisk och är därför inte tillåtet. Man får använda elgrill men ta hänsyn till dina grannar så de inte får in matos i sina lägenheter.

Brandvarnare

Brandvarnare räddar många liv varje år. Därför har vi som mål att montera brandvarnare i alla lägenheter. Du har ansvaret för att regelbundet kontrollera att den fungerar. Byt batteri och rengör den från smuts och damm med jämna mellanrum. Skulle det börja brinna; ring 112. Använd aldrig hiss om fastigheten skulle behöva utrymmas.

 Entréer och trappuppgångar

Du får inte ställa barnvagnar, cyklar eller andra föremål framför entréer eller i trapphus. De måste vara fria eftersom de är utrymningsvägar.

Se till att alltid stänga efter dig, så att obehöriga inte kan smita in.

Förråd

Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt förråd. Vad som är stöldbegärlig egendom kan du läsa om i villkoren för din hemförsäkring. Miljö- eller brandfarliga ämnen får inte heller förvaras i förråden.

Inomhusmiljön

För att inomhusmiljön ska bli så bra som möjligt är det viktigt att inte stäng eller sätta för till- och frånluftsventiler. Ventilationen kommer då inte att fungera som den ska. Vädra ordentligt, men snabbt. För att få bästa möjliga uppvärmning, se till att ha fria ytor framför elementen.

Källare

Källare är precis som trapphus en utrymmningsväg. Det är därför viktigt att inte ställa saker i fastighetens allmänna utrymmen. Vill ni förvara saker gör ni det i ert förråd.

Mopeder och motorcyklar

Mopeder och motorcyklar är fordon. Dessa skall därför parkeras på anvisade parkeringsplatser. Mopeder och motorcyklar får inte ställas i fastigheten eller cykelförråd på grund av brandrisk.

Musik och ljudnivå

Tänk på att inte låta TV, radio och musikinstrument störa dina grannar. Håll ljudvolym på en rimlig nivå. Visa extra hänsyn mellan klockan 22.00 och 08.00.

Ohyra och skadedjur

Ta direkt kontakt med er hyresvärd vid misstanke om ohyra. Det gör du via 0693-16920 (telefontid 08:00-09:30 samt 13:30-14:00) eller via felanmalan@bracke.se

Rökning

Av brandsäkerhetsskäl och av hänsyn till allergiker får man inte röka i några allmänna utrymmen. Vi ser helst att ni även undviker rökning i lägenheten och vid uppkomst av nikotinskador, debiteras vederbörande hyresgäst.

Skötsel och underhåll

Från den dag du flyttar in till den dag du flyttar ut, har du ansvar för din lägenhet. Hyresvärden besiktigar din lägenhet vid uppsägning. Du som har varit hyresgäst får åtgärda onormalt slitage eller betala kostnaden för detta.

Sopor

Med hänsyn för sopbilschaufförer, klimatet, miljö och grannar är det viktigt att du källsorterar. Från hösten 2022 sorteras även matavfallet ut. Grovsopor lämnas på ortens återvinningscentral. Under fliken "Bygga bo och miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." hittar du mer information om avfall,återvinning och öppettider.

Rättigheter och skyldigheter

Vi vill att våra hyresgäster ska trivas hos oss och visa omsorg om varandra. Mellan klockan 22.00 och 8.00 är det särskilt viktigt att visa hänsyn. Enligt hyreslagen är du som hyresgäst skyldig att göra vad du kan för att det ska vara trivsamt för alla i fastigheten och bostadsområdet. Hyresgästen ansvarar även för övriga familjemedlemmar och gäster. Om en granne stör dig är det bra om du själv tar en första kontakt. Du kan också kontakta oss. Om du upplever allvarliga störningar under kvälls- eller nattetid kan du kontakta polisen och rapportera till er hyresvärd dagen efter. En hyresgäst som stör sina grannar trots att han eller hon har blivit varnad riskerar avhysning.

Skadegörelse

För allas trivsel är välskötta bostadsområden viktigt. Skadegörelse kan leda till polisanmälan och att du förlorar rätten att bo kvar.

Överlåtelse

Du får inte överlåta hyresrätten för en bostadslägenhet till någon annan utan hyresvärdens tillstånd.

Sidan publicerad 2023-08-31 av Stina Hylén