Dela sidan på sociala medier

För dig som är barn eller ungdom

Dina rättigheter

Som barn och ungdom har du rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Du har rätt att vara trygg och få en god fostran. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller ställa orimliga krav, säga taskiga saker, håna eller hota dig. Alla barn ska ha någon vuxen som tar hand om dem, en vårdnadshavare. Oftast är det dina föräldrar som är dina vårdnadshavare.

De här sidorna är särskilt till för dig som är ung. Här vill vi som jobbar på socialtjänsten berätta om hur vi kan hjälpa dig och om hur du kan komma i kontakt med oss.

På Barnombudsmannens sida Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta mer information.

koll på soc

Koll på soc

Det här kan vi hjälpa till med

Det här är några av de saker som vi på socialtjänsten kan hjälpa dig med:

  • när man inte har det bra hemma
  • när familjen inte klarar sin ekonomi - Ibland kan familjer ha svårt att få pengarna att räcka. Om pengarna inte räcker till det allra viktigaste, som mat, kläder och boende, kan en vuxen i din familj prata med socialtjänsten. Vi kan hjälpa till så att det blir enklare för er.
  • när man själv eller någon annan i familjen blir slagen
  • när man själv eller någon annan är utsatt för sexuella övergrepp
  • när man själv eller någon annan har problem med alkohol eller droger
  • när man har problem med kriminalitet
  • du är rädd för att bli bortgift

För oss är det både kul och viktigt att ha kontakt med dig. Undrar du något, tycker du att vi har uttryckt oss konstigt eller har du något annat du vill berätta för oss? Det är viktigt för oss att det känns enkelt för dig att få kontakt och att du kan få svar på dina frågor och funderingar!

Behöver du hjälp?

Om du eller någon annan, behöver hjälp eller behöver komma i kontakt med oss så ringer du kommunenx växel på 0693-161 00. Där får du hjälp att komma till rätt person.

Om du behöver akut hjälp - ring 112 för att komma till SOS Alarm. Du kommer då i kontakt med social beredskap, vardagar mellan klockan 17:00 och 08:00 samt under helger. Dag före helgdag inträder beredskapen klockan 15:00.

Social beredskap avser främst barn eller ungdomar som kan antas fara illa och är i behov av akuta insatser från socialtjänsten, missbrukare i behov av akuta insatser och våld i nära relation. Social beredskap är till för akuta ärenden som inte kan vänta med kontakt till nästa vardag.

Vi på kommunen kan också erbjuda många andra sorters hjälp både till dig och din familj.

Stöd till barn och unga

Stöd till föräldrar

För dig som bor i familjehem eller på HVB

När du är placerad är det de vuxna i familjehemmet eller personalen som ska ta hand om dig. Du har samma rättigheter som andra barn, även när du är placerad. Du har till exempel rätt att gå i skolan, att få vård om du är sjuk och att någon lyssnar på dig.

Om något inte känns bra kan du prata med socialtjänsten. De är ansvariga för din placering och att du har det bra.

Familjehem

Ett familjehem är en familj som tar emot barn och unga som inte kan bo hemma. Familjen kan vara en eller flera vuxna, med eller utan barn. Ibland känner barnet familjen innan placeringen, men oftast inte.

HVB

Ett HVB tar emot barn och unga som behöver vård eller behandling, och som behöver mer hjälp än vad en familj kan ge. Ofta bor det flera barn och unga på boendet. På HVB jobbar personal som har ansvar för att ge stöd till dem som bor där.

Sidan publicerad 2024-02-22 av Kajsa Tingsborg